Tájház fesztivalok.info

helyszín

országszerte
országszerte

dátum

2021. 04. 24.
Lejárt!

időpont

Egész nap

EGY NAP NÉPVISELETBEN – a népviselet napja

2021. április 24., országszerte

Divatba jött hagyomány! Elő a rakott szoknyákkal, mellényekkel, kendőkkel és csizmákkal, s mutassuk meg újra az ország-világnak, milyen gyönyörű viseleteink vannak! Április 24-én hetedig alkalommal szervezik meg a népviselet napját, mely a határokon is átívelő közös értékeinkre, a népviseletek sokszínűségére és szépségére hívja fel a figyelmet. A tavalyi évhez hasonlóan  idén is a virtuális tér kapcsolja össze az egymástól távol élő egyéneket és közösségeket, de a valós térben is lesznek programok.

Legyen (online is) népviselettől színes a világ!

„Április 24-én, szombaton öltsük magunkra viseleteinket, vagy viseljük azok egyes elemeit, kiegészítőit a saját és családunk örömére! Készítsünk fotót és osszuk meg a közösségi média felületein a #nepviseletnapja #egynapnepvielsetben hastag használatával, hogy bátorítsuk egymást közös értékeink őrzésére.” – mondta Hrágyel Dóra, a kezdeményezés megálmodója, aki idén is a Pompás Napok csapatával közösen népszerűsíti az eseményt.  

A közös készüléshez és a viseletben készült fotók megosztásához a Népviselet Napja – 2021 Facebook csoport és az Egy nap népviseletben – a népviselet napja 2021 Facebook esemény szolgál.

Vanyarci népviselet
képforrás: Vanyarci önkormányzat

Mutasd meg Te is népviseletedet, hogy azt mások is megcsodálhassák!

Van népviseleti ruhadarabod? Ha igen, vedd fel, vagy válaszd ki népviseleted egy darabját (blúz/ing szoknya/nadrág, mellény, pántlika), és vedd fel egy mai ruhával kombinálva! Mutasd meg a munkatársaidnak, barátaidnak és a családtagoknak az utcán, az iskolában, a munkahelyen vagy otthon! S hogy az ország-világ is megcsodálhassa, készíts egy képet a ruhádról, és töltsd fel a megadott oldalra vagy küldd el a pompasnapok@pompasnapok.hu címre!

További információ: https://www.facebook.com/events/otthon/egy-nap-n%C3%A9pviseletben-n%C3%A9pviselet-napja-2021/275100380751537/

TIPP! Programajánló
Kifordítják az Ócsai Tájházat!

A helyi viseletet és a Kárpát-medence gazdag viselet kultúráját népszerűsítő jeles napra az Ócsai Tájház idén rendhagyó kiállítással készül. Ezúttal a 19-20. század fordulóján élt ócsai, polgárosodó parasztság viseletét bemutató Népviseleti Babagyűjtemény kerül fókuszba, ami 2008 óta az Ócsai Tájház egyik legnépszerűbb kiállítása.
A „kifordított tájház” alkalmával a viseletekhez köthető tárgyakat – például a hímzett zsebkendőket, a cérna- és felsőkendőket, a varráshoz és a hímzéshez kapcsolódó egyéb apró tárgyakat – a tájházegyütteshez tartozó négy porta nagykapuja előtt felállított vitrinekben láthatod április 24-én, szombaton 10 és 14 óra között.

Ócsai Tájház
képforrás: Ócsai Tájház, fotó: Peer Réka

Az intézmény munkatársai egyébként személyesen is elkötelezettek a népviseleti hagyomány életben tartásában – minden alkalmat megragadnak, hogy a teljes viseletet magukra öltve, élőben mutassák meg a látogatóknak a helyi viseletek puritán eleganciáját. Az eseményen ugyan nélkülözni kell a személyes kontaktust, de az utcán sétálva, az udvarokba betekintve Te is láthatod a viseletben tevékenykedő tájházi dolgozókat.
A program további részletei az ocsaitajhaz.blog.hu oldalon olvashatod.

NE HAGYD KI!
Tavaszi séta az ócsai Öregfaluban
Ócsa településmagja, a mai Öregfalu, az Árpád-kor óta folyamatosan lakott terület. Az itt álló Református Műemlék Templom a román stílusú magyar építészet egyik legfontosabb emléke, a templom szomszédságában pedig hét portából álló tájházegyüttes található. A kis utcákról jól belátható udvarok és a nádfedeles épületek felejthetetlen sétára invitálnak.
További információ: ocsa.hu

Nyitókép: Népviseletbe öltözött asszonyok, Ócsa
Képforrás: Ócsai Tájház, fotó: Peer Réka