Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó

helyszín

Fehérvárcsurgó, Károlyi-kastély
Fehérvárcsurgó, Károlyi-kastély

dátum

2024. 07. 14. - 20.

ECHO NYÁRI AKADÉMIA

2024. július 14–20., Fehérvárcsurgó (Károlyi-kastély)

Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész ötlete nyomán és művészeti vezetésével július 14. és 20. között kilencedik alkalommal rendezik meg az Echo Nyári Akadémiát a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyban. Napközben nemzetközi mesterkurzust tartanak, esténként pedig az akadémia változatos koncertprogramjára várnak.

Magyarország egyik legismertebb történelmi családja, a Károlyiak neve a legnemesebb célokkal, így a tudomány és a művészet pártfogásával is összeforrt. Nem véletlen, hogy épp itt, a legkülönbözőbb kulturális eseményeknek helyet adó fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban rendezik meg az Echo Nyári Akadémiát is. A környezet épp olyan, mint amilyenről minden alkotó álmodik – egy sziget, messze a városok zajától: igazán alkalmas az elmélyült művészi munkára, amelynek színvonalát a budapesti Liszt Akadémia három tanára, Kováts Péter hegedűművész, Varga István gordonkaművész, valamint Fülei Balázs neve garantálja.

Amikor a kastélyt 1844 és 1846 között megépítették, egy zeneszalont is kialakítottak – ez hosszú időn át szolgált a házikoncertek ideális helyszínéül. Az 1999-es rekonstrukciót követően az első hangversenyt a kastély kápolnájában rendezték, és ezzel újra elindult az a sorozat, amely felelevenítette a hagyományt, visszaidézte az egykori hangulatot. Ha megszólal a zene, a kastély szinte fellélegzik és életre kel….

Programajánló

Az Echo Nyári Akadémia alapítója és művészeti vezetője, Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész elmélyült és intenzív műhelymunkára várja a fiatal hegedűsöket, csellistákat és zongoristákat, esténként pedig koncertekkel, neves előadóművészekkel az érdeklődőket.

A Károlyi-kastély tágas termeiben az elmúlt évek folyamán már kialakult az oktatási rend: mindennap reggeltől délutánig Kováts Péter Bartók-Pásztory díjas hegedűművész a díszkönyvtárban, Varga István gordonkaművész a kastély kápolnájában, Fülei Balázs pedig a Főispán teremben tanít. A vonós kurzusokon a Liszt-díjas Kovalszki Mária és Dani Imre zongoraművészek működnek közre.
A résztvevők a hangszeres órák mellett kamaraórákat is kapnak, és itt gyakran a tanáraikkal is közösen zenélhetnek. A nyári akadémia egyik fontos alapelve, hogy mindenki játszhasson koncerten. Aki késznek érzi a produkcióját, az a délutáni kávékoncerteken léphet fel, a záróhangversenyen pedig a kurzus minden résztvevője színpadra állhat.

A nyitóhangversenyen a nyári akadémia tanárai képnek fel Schumann és Brahms zongoranégyeseivel. Július 16-án francia kamarazenei estet ad Debussy, Poulenc és Franck műveivel Maria Trepashko és az Echo Nyári Akadémia egykori hallgatója, Farkas Botond.
17-én délután Fazekas Gergely zenetörténész tart előadást Popzene a 19. században címmel, az esti koncerten pedig Fülei Balázs előadással egybekötött zongoraestjét hallgathatod meg Grieg és Bartók népzenei ihletésű műveiből.
Július 17-án a Korinda Zenekar lép fel, akik új lemezükből is ízelítőt adnak, a koncert után pedig tánctanítás is lesz.
19-én 18 órakor a világhírű magyar gitárművész, Csáki András koncertjét hallgathatod, 22 órakor pedig Szalai András cimbalomművész Fülei Balázzsal éjszakai koncerten játszanak válogatást Liszt Ferenc kései műveiből cimbalom-zongora átdolgozásban.
Július 18-án és 19-én délután 3 órakor kezdődő kávékoncerteken a kurzusokon résztvevő fiatal muzsikusok egy-egy friss produkcióját élvezheted.
Az Echo Nyári Akadémia zárókoncertjét július 20-án este rendezik, itt egy változatos műsor foglalja majd össze az egy héten át tartó közös munka eredményét.

A részletes programot itt találod: https://www.echosummeracademy.hu

Az Echo Nyári Akadémia lényegét az adja, hogy hallgatók és a tanárok a koncertek és a hangszeres órák mellett együtt töltik az időt: mindenki a kastélyban lakik, közösen étkeznek, beszélgetnek, zenélnek. Hagyományszámba megy már, hogy minden évben van borkóstoló a csipketeraszon látványkonyhával és természetesen zenével – és a tematikus mesterkurzusok is az állandó program részét képezik.

Az Echo Nyári Akadémia minden programja és előadása nyilvános, az esti koncertjei 8 órakor kezdődnek.

Ha idelátogatsz, bármikor együtt élhetsz a zenével!

További információ: https://echosummeracademy.hu/hu, https://www.karolyi.org.hu

Nyitókép: Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó, képforrás: Károlyi József Alapítvány