néptánc

helyszín

Budapest, több helyszínen
Budapest, több helyszínen

dátum

2023. 06. 09. - 16.
Lejárt!

DUNA KARNEVÁL

2023. június 9–16., Budapest (több helyszínen)

A karneváli hangulat és a hazai és nemzetközi táncegyüttesek bemutatkozása mellett többek között látványos felvonulással, népzenei koncertekkel, kézműves vásárral, az V. FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivállal és a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon megrendezésre kerülő nagyszabású gálával vár a 28. Duna Karnevál június 9–16. között Budapest több pontján.

A több műfajt is felölelő programok egyszerre mutatják be hazánk gazdag népzenei és táncos örökségét, hozzák el a nagyvilág legkülönbözőbb pontjain megőrzött néptánchagyományokat, és egyesítik mindezt a közönséget magával ragadó forgataggá. A nemzetközi népművészeti fesztiválon a hazai és nemzetközi táncegyüttesek mellett itt lesznek a hivatásos, hagyományőrző és amatőr néptáncmozgalom felnőtt, ifjúsági, valamint gyermek képviselői.

néptánc
képforrás: Duana Karnevál, fotó: Végh Tamás

Idén újra a megszokott karneváli hangulatban, nemzetközi és hazai fellépőkkel, hivatásos és amatőr táncegyüttesek közreműködésével rendezik meg a 28. Duna Karnevált. A több mint negyedszázados múltra visszatekintő, rangos kulturális fesztivált június 9–16. között élvezheted több budapesti helyszínen. A nemzetközi népművészeti fesztivál nyolc napján látványos programokkal mutatják be a Kárpát-medence gazdag népzenei és táncos örökségét. Többek között felvonulással, hungarikumok bemutatásával, világ- és népzenei koncertekkel, nemzetközi táncházzal, a FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivál gálaestjével és június 16-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon rendezett nagyszabású gálával várnak. 

néptánc fesztivalok.info
képforrás: Duna Karnevál – Facebook

Programajánló

A rangos nemzetközi kulturális fesztivál nyitónapján, június 9-én a Múzeumkertben gálaműsorral és tértáncházzal mutatkoznak be a hazai és külföldi táncegyüttesek, mellette népzenei koncertekkel és kézműves vásárral várnak. Fellép a Romengo együttes, a Magyar Állami Népi Együttes Körtánc című tánckoncertjével, s lesz Hungarikumok Gyűjteménye is. Az élő kiállításban bemutatkoznak a kalocsai, a matyó, a sárközi, a nagyecsedi népzenei és néptánchagyományok, a csárdás és a verbunk, de lesz cimbalom-, duda- és tárogatóbemutató is. Az Erzsébetligeti Színházban Foltin Jolán emlékére készült Szállj elő zöld ág című produkciót mutatják be.

Június 10-én szintén a Múzeumkertben népzenei koncertet ad Pál István Szalonna és Bandája. Gyerekeknek énekel Bognár Szilvia és zenekara, és megrendezik a V. FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivál gáláját.

néptánc
Duna Karnevál – Folkid Gyermek Népművészeti Fesztivál
képforrás: Duna Karnevál, fotó: Majnik Zsolt

Június 11-én a külföldi és hazai népzenekarok, a táncegyüttesek és a gyermek- és ifjúsági tánccsoportok színes kavalkádja teremt majd karneváli hangulatot a belvárosban. A karneváli felvonulás több száz táncos és zenész részvételével 15 órakor indul a Városháza parktól a Múzeumkertbe. A felvonulást táncgála követi, az est zárásaként pedig a Duna Művészegyüttes Fergeteges című előadását láthatod.

Karneváli felvonulás
képforrás: duna Karnevál – Facebook

Július 12-én este a Kobuci-kertben nemzetközi táncházon vehetsz részt, június 15-én az Erzsébetligeti Színházban rendezik meg a XII. Lánchíd Nemzetközi Néptáncversenyt, a külföldi táncegyüttesek versenyét.

Június 13-án 18 órától a Duna Karnevál nemzetközi együttesei a Pomázi Művelődési Házban mutatkoznak be.

Június 16-án a Duna Karnevál gálaműsora teszi fel a koronát a gazdag programsorozatra. Az első felében Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a külföldi és hazai táncegyüttesek közel háromszáz művészének egyedülálló, közös gálaműsorát – Világkarnevál – élvezheted. Az est második részében a Himnusz megszületésének kétszáz éves évfordulójára készült, Tánchimnusz, a haza fényre derül című előadás lesz látható. A műsorban a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes mellett a Magyar Táncművészeti Egyetem végzős táncművészei vesznek részt. A darab koreográfusa és rendezője Mihályi Gábor Kossuth- és Harangozó Gyula-díjas, érdemes és kiváló művész, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője. A fesztivál rendezője a Duna Művészeti Társaság, igazgatója Mucsi János.

néptánc
Duna Karnevál – Gálaműsor a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon
képforrás: Duna Karnevál

A fesztivál részletese programját itt találod: https://www.dunakarneval.hu/programok

A fesztivál helyszínei: Margitszigeti Szabadtéri Színház, Erzsébetligeti Színház – Corvin Művelődési Ház, Kobuci Kert, Magyar Nemzeti Múzeum (Múzeumkert), Pomázi Művelődési Ház és Könyvtár

További információ: https://www.dunakarneval.hu, https://www.facebook.com/DunaKarneval

Nyitókép: Duna Karnevál, képforrás: Duna Karnevál, fotó: Végh Tamás