denagyvilág

dátum

2024. 07. 05. - 07.
Lejárt!

DENAGYVILÁG Fesztivál

2024. július 5–7., Szigetmonostor (több helyszínen)

Idén is a fesztiválszezon egyik unikuma lesz a Denagyvilág, amit második alkalommal rendeznek meg. Szigetmonostorra idén is remek zenék, koncertek, irodalom és teremtő gondolatok költöznek július 5–7. között.

A Szentendrei-szigeten számos alkotó – zenész, zenei menedzser, grafikus, nyomdász, fotós és még számos kiváló szakmabéli – van otthon, akiknek az összefogásával tavaly első ízben létre jött a Denagyvilág.

A Szentendrei-sziget legdélibb települése Szigetmonostor. A 3000 fős kis falu elérhető közelségben fekszik a fővárostól, mégis meg tudta őrizni a „béke szigete” érzést. Itt hívta életre az itt élő aktív zenész, Varga Kornél az összművészeti fesztivált, amely társaival és rengeteg önkéntes összefogásával valósulhatott meg.

A fesztiválon számos zenei műfaj lel otthonra a jazztől a világzenén át a népzenéig, irodalmi és társművészeti programokkal, gyerekeknek szóló udvarral és folkkocsmával. És ami a legfontosabb: a csodálatos környezetben, a remek zenék, kiváló előadók és számos program között Te is otthonra lelhetsz a Denagyvilágon.

A Denagyvilág összművészeti fesztivál, hiszen a különböző zenei stílusok jeles képviselői mellett találkozhatsz számos helyi-, szigeti- és a Dunakanyarban alkotó képző- és iparművésszel, gyermekprogramokkal, irodalmi előadásokkal. A település 6 különböző pontján kialakított helyszínek teszik lehetővé a változatos irányzatok megjelenését, valamint külön Gyermek Liget kerül kialakításra a Madárbarát parkban.

A fesztivál részletes programját itt találod: https://denagyvilag.hu/program

Programajánló

A Nagyszínpadon a legnevesebb világzenei bandák adják egymásnak a stafétát. Pénteken a Hét Hat Club kezdi az estét, majd Szabó Balázs és Bandája folytatja, hogy végül a Gypo Circus-szal táncolod át magad az éjszakába. Szombaton a Zűrös Banda indít, majd a Cimbalibandet hallhatod, az estét pedig egy elképesztő bulival, vérbő roma ritmusokkal zárhatod a Parno Graszttal.

Szabó Balázs és Bandája
Szabó Balázs és Bandája

A Régi-módi Jazz udvarban olyan világklasszikusokat hallhatsz, mint a világot járó és többek között a New Yorki-i Filharmonikusokkal is rendszeresen fellépő Lisztes Jenőt és Cimbalom Projektjét, a zenei kreativitásával mindig elképesztő Szirtes Edina Mókust és kvartettjét, vagy a két fúvós-fenomént, Dresch Mihályt és Borbély Mihályt együtt, kvartettben és velünk lesz Mr. Moodburn, Nagy Ádám triója a Zsiványjazz és Németh Juci és G. Szabó Hunor is. Vasárnap pedig a Solymosi Duó valamint Horváth Sára Nina kiváló énekesnő saját projektje varázsol majd el mindenkit.

Szirtes Edina Mókus nemcsak mint előadó érkezik a Denagyvilágra, hanem saját udvara is lesz, a Mókuskert, ahol válogatott zenés és irodalmi programokra számíthatsz. Rohmann Ditta (cselló) és Mókus közös duója nyitja meg a Mókuskertet, hogy utána olyan előadók lakják be e csodálatos helyet, mint a Ruach duo, a Fejnélküli lovas, vagy a Szélműves, de érkezik a kiváló Times New Román, a Four Bones Harsona Kvartettet és a Bokros Trió Kertész Ákossal, valamint a 30 Fok Árnyékban. Késő esténként Csillagfényes estek lesznek Lázár Ervin novellái Kakasy Dóra színművésszel, majd a Musicolore Énekegyüttessel. A vasárnapi – rövidebb – program Virágszámláló Felolvasó Színházában Papadimitriu Athina áll színpadra Szirtes Edina Mókussal, a nap folyamán pedig még hallhatod a Balkan Popupot és az idei Fonogram-díjas Góbét is.

A tavalyi nagy sikerű Panoráma Színház idén Dunakanyar Udvar néven vár Lőrinczy György, a Szentendrei Teátrum igazgatójának portáján. A csodás fekvésű udvarban olyan művészekkel – színészekkel, zenészekkel, irodalmárokkal, képzőművészekkel – találkozhatsz, akik a Dunakanyarban találtak otthonra. Lesznek beszélgetések, irodalmi estek, koncertek és film is.

erdő emberek

A Gyerekliget Kerekítő és Ringató foglalkozásokkal, kézműves és sportos játékokkal, a Grimm-busz Színház gyerekelőadásával és a Molnár Réka-Csürrentő együttes moldvai családi táncházával várja a családokat.

Ha pedig hajnalig szeretnél mulatni, akkor számodra igen vonzó lesz a Toporgó Folkkocsma, ahol pénteken a Szászcsávási zenekar, szombaton pedig a Sárarany húzza a talpalávalót.

A Puszta Monostori Birkás és Sajtszalon ingyenesen látogató a fesztivál ideje alatt és állatsimogatással, sajtkóstolóval készülnek, de lesz arcmasszázs jurtában és bakelithegyek is!

A falu elején található a Szigetmonostori Levendula Major, ahol lehet majd fotózkodni, gyűjtögetni, palántát venni, kóstolni és levendulás termékeket vásárolni.

Szigetmonostor bicikliúttal és számos kijelölt turistaútvonallal teszi könnyeddé, hogy feltérképezhesd nemcsak a háromezer lelkes falut, de akár az egész Szentendrei-szigetet is. A településnek Horányban kijelölt dunai strandja van, amit a fesztiválozók is birtokba vehetnek. 

A jegyedet már megveheted  a Denagyvilág weboldalán: https://jegyek.denagyvilag.hu/list

További információ: https://denagyvilag.hu

Képforrás: Denagyvilág Fesztivál