Balázs János zongoraművész

helyszín

Budapest, több helyszínen
Budapest, több helyszínen

dátum

2022. 02. 14. - 27.
Lejárt!

CZIFFRA GYÖRGY FESZTIVÁL

2022. február 14–27., Budapest (Zeneakadémia, Régi Zeneakadémia, MOMKult, Hegyvidék Kulturális Szalon, Hegyvidék Galéria)

A Cziffra György-emlékév részeként 2022-ben is nemzetközi sztárokkal és világhírű magyar művészekkel rendezik meg a Cziffra György Fesztivált február 14. és 27. között Budapesten.

A sorozatban olyan művészek lépnek fel többek között, mint Vadim Repin, Alexander Kniazev, Klara Min, Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla, Káel Norbert, Tony Lakatos, Malek Andrea, a Hot Jazz Band, Sárközy Lajos és zenekara, Keller András és a Concerto Budapest, valamint a fesztivál alapító-művészeti vezetője, Balázs János.

A klasszikus zenei koncertek mellett idén is lesz Bárest, megnyílik két kiállítás, külön figyelmet fordítanak a fiatalok művészek fellépéseinek, a gálakoncerten pedig kiosztják a Tehetség-, Ifjú Tehetség- és Életműdíjakat.

A fesztivál eseményeiről bővebben a https://cziffrafesztival.hu oldalon olvashatsz.

Cziffra György zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos Emlékév keretei között ünnepli. A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg itthon és külföldön, számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett. Az Emlékév a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg. A Cziffra Fesztivál kiemelt szponzora az MVM.
Az eseményekről a cziffra100.com weboldalon tájékozódhatsz.

Programajánló

2022. február 14.
Robert Schumann zongoradarabok rajongóinak ajánljuk Klara Min dél-koreai zongoraművésznő szólóestjét a Zeneakadémia Solti termében. Az előadó lemezeit világszinten is azélvonalba sorolják, Schumann műveiből pedig külön lemezsorozatot is indított.

2022. február 17.
A bécsi Cziffra Stiftung (Alapítvány) és a Cziffra Fesztivál fiatal tehetségeinek koncertjét a Hegyvidék Kulturális Szalonban hallhatod. Közreműködik: Jenny Gheorghita (hegedű), Kristina Miller (zongora), Vida Mónika Ruth (zongora).

2022. február 20.
Káel Norbert zongoraművész szólóestjén a művész a klasszikus repertoár emblematikus műveit szűri át saját világán, hogy egyszerre nyújtson nosztalgikus és felfedezésekkel teli élményt. A koncerten nagy szerzők művei kerülnek új megvilágításba a Cziffra Fesztivál bölcsőjében, a MOMKult Kupolatermében.

2022. február 22.
A romantika aranykorát idézi fel Balázs János partnereivel a Zeneakadémián: nemzedékük legkiválóbb orosz világsztár szólistáival, Vadim Repin hegedű- és Alexander Kniazev csellóűvésszel közös kamarakoncertjükön többek közt Csajkovszkij a-moll zongoratriója hangzik fel.

Vadim Repin hegedűművész
képforrás: Cziffra Fesztivál, fotó: Alexander Ivanov

2022. február 24.
Pál István Szalonna és Bandája koncertjükön tér-és időbeli zenei utazásra invitálnak a csángók muzsikájától egészen az új stílusú verbunkosokig a MOMKultban. A koncerten rendhagyó módon két klasszikus zenész is közreműködik: Banda Ádám (hegedű) és Balázs János (zongora).

Pál István Szalonna és bandája
képforrás: Cziffra Fesztivál, fotó: Váradi Levente

2022. február 25.
A Cziffra Fesztivál visszatérő programja a Bárest, amely megidézi Cziffra György életének azon korszakát, amikor a kiváló zongoraművész bárokban és éjszakai lokálokban zongorázott – legendásan. A pesti éjszakai élet ezerszínű és végtelen zenei világát varázsolja eléd a múltból a Hot Jazz Band és Sárközy Lajos zenekara Malek Andrea csodálatos énekével és Bősze Ádám korabeli anekdotáival a MOMKultban.

Hot Jazz Band
képforrás: Cziffra Fesztivál, fotó: Mario Grey

2022. február 26.
● 2021-ben az olasz Giovanni Bertolazzi második helyezést ért el a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen, a Cziffra Fesztivál pedig különdíjjal ismerte el a fiatal művészt, aki a Régi Zeneakadémián egy matinékoncert-sorozat keretében mutatkozik be.

● Este Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla és Tony Lakatos, három különleges zenei személyiség, az improvizáció nagymesterei játszanak együtt a Zeneakadémia nagytermének pódiumán, ahol bármi megtörténhet.

Snétberger Ferenc
képforrás: Cziffra Fesztivál, fotó: Raffay Zsófi

2022. február 27.
● A MOMKult Kupolatermében Eckhardt Gábor hangszerbemutató koncertjére várják a gyerekeket és családjaikat délelőtt Mitől zong az ora? címmel.

● A fesztivál programja este gálakoncerttel zárul, ahol 2017 óta minden évben átadják a Cziffra György Fesztivál rangos díjait. Ezt követően elhangzik Liszt Ferenc két zongoraversenye és kétzongorás versenyműve egyetlen szólista, Balázs János zongoraművész előadásában – így talán nem túlzás zenetörténeti jelentőségűnek és rendkívülinek titulálni a Cziffra Fesztivál február 27-ei gálaestjét, amelyen Keller András vezényli a Concerto Budapest zenekarát.

Kiállítások
Két kiállítás is nyílik a Fesztivál keretében: a MOMKult Reich Károly Lépcsőgalériában a senlis-i Saint Frambourg Kápolna építészeti és fotogrammetrikai felméréseinek rajzaiból láthatsz egy válogatást,  a Hegyvidék Galériában pedig Dóra Ádám és Koszorús Rita tárlatának kísérőrendezvényeként zenés tárlatvezetést tartanak, amelyen Oláh Vilmos gitárművész improvizációját hallgathatják meg az érdeklődők.

További információ: https://cziffrafesztival.hu, https://www.facebook.com/cziffrafestival

Nyitókép: Balázs János zongoraművész, képforrás: Cziffra Fesztivál, fotó Emmer László