filmfesztivál fesztivalok.info

helyszín

Miskolc, több helyszínen

dátum

2022. 09. 09. - 17.
Lejárt!

CINEFEST – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

2022. szeptember 9–17., Miskolc (több helyszínen)

Hazánk legnagyobb nemzetközi hírű filmszakmai rendezvénye a világ filmművészetének legfrissebb és legszínvonalasabb kínálatát hozza Miskolcra, immár 18. alkalommal. Szeptember 9–17. között világhírű alkotók és művészek látogatnak el Miskolcra, ahol a fesztivál vetítési helyszínein nemzetközi színvonalú filmválogatásokból csemegézhetsz. A klasszikus filmvetítések mellett nemzetközi versenyprogram, filmszakmai események, díjátadók, kiállítások és outdoor filmbemutatók is színesítik a fesztivált. Lesznek konferenciák, koncertek és bulik…

Kilenc napon keresztül, szeptember 9–17. között mintegy 100 filmet, számos kísérőprogramot, filmtörténeti blokkot láthatsz a Művészetek Házában és néhány más belvárosi helyszínen.

Minden év szeptemberében – a filmszakmával közösen – a világ filmterméséből az elmúlt egy év legjelentősebb és legértékesebb filmjeivel találkozhatsz a borsodi megyeszékhelyen: ezek közül a versenyprogram és a Kitekintő szekció mindegyike hazai premier.

Filmkategóriák: Nagyjátékfilmek ● Kitekintők ● Rövidfilmek ● CineNewWave ● CineDocs
Információs program: Otthonunk Miskolc ● Roma kép ● Cineclassics

Miskolc nagy történelmi múlttal rendelkezik a filmkultúra területén: 1939-ben Magyarország legelső filmfesztiválját a lillafüredi Palota Szállóban rendezték meg. Miskolcon született (1902-ben) az Oscar-díjas forgatókönyvíró és rendező Pressburger Imre. De a megyében, Ricsén született Zukor Adolf magyar származású Oscar-díjas producer is, a Paramount Pictures filmvállalat alapítója, a hollywoodi filmgyártás egyik létrehozója, Tolcsván pedig a 20th Centruy Fox alapítója, William Fox született. A 60-as évektől három évtizeden át a Miskolci Rövidfilm és Televíziós Fesztivál volt Magyarország egyik legjelentősebb filmes eseménye.
A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál 2004-ben iratkozott fel a világ filmes térképére és mára Magyarország vezető fesztiváljává nőtte ki magát.

Programajánló

Külföldi fesztiválsikereket, magyar filmpremiereket és kiváló filmeket láthatsz a fesztiválon. Már a fesztivál nyitófilmje is igazi szenzáció, ugyanis a világon szinte elsőként a CineFest közönsége láthatja a klasszikus nyomozós történeteket idéző, de a gyilkosságos alapszituációt humorral nyakon öntő Ecc, pecc, ki lehetsz? című filmet. A filmbeli nyomozópárost az Oscar-díjas Sam Rockwell és a négyszeres Oscar-jelölt Saoirse Ronan alakítja, de a szereplők között találjuk a magyar származású, Oscar-díjas Adrien Brody-t is.

Tiszeker Dániel és Lévai Balázs rendezők a Nagyjátékfilmes versenyprogramban szereplő Nyugati nyaralás című filmje a ’80-as évekbe repít vissza. A filmben Mészáros Máté mellett a főszerepekben Pokorny Lia és Szőke Abigél látható, akik az alkotógárda társaságában természetesen részt vesznek a miskolci premieren.

A fesztivál részletes programfüzetét itt találod:
https://www.cinefest.hu/wp-content/uploads/2022/08/cf-2022-programs.pdf

A 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál ünnepélyes megnyitóján Molnár Piroska részesül életműdíjban, a zárógálán pedig egy másik életműdíjat is átadnak: a legendás hazai animációsfilm-készítő, Rofusz Ferenc sok évtizedes kiemelkedő, kontinenseken átívelő munkásságáért kapja az elismerést.

További információ: https://www.cinefest.hu

Nyitókép képforrás: CineFest – web