filmfesztivál fesztivalok.info

helyszín

Balatonszemes, több helyszínen

dátum

2022. 08. 18. - 21.
Lejárt!

BUJTOR ISTVÁN FILMFESZTIVÁL

2022. augusztus 18–21., Balatonszemes (több helyszínen)

Négy kihagyhatatlan nap Bujtor István árnyékában. A Bujtor István szellemi örökségének emléket állító fesztivál a Balaton legnagyobb filmes seregszemléje. A filmes versenyprogram mellett közönségtalálkozókkal, koncertekkel, színházi előadásokkal, retro utcabállal, oldtimer találkozóval, Örvös Csöpi-ételkostolóval és izgalmas családi programokkal nyújt kikapcsolódást  augusztus 18–21. között.

Programajánló

Augusztus 18-tól a filmesek ellepik Bujtor István családjának egykori lakóhelyét, Balatonszemeset. A 13. Bujtor István Filmfesztiválra 147 film nevezett. Ebből 104 alkotás került a hivatalos versenyprogramba, melyek közül 80-at Te is láthatsz Balatonszemesen.

A filmes versenyprogramban négy kategóriában szerepelnek a filmek. Így láthatsz játékfilmeket és kísérleti fikciós alkotásokat (1), dokumentum -, portré- és ismeretterjesztő filmeket (2), animációs filmeket (3), valamint versfilmeket (4) is.
Az alkotások között párperces és egész estés filmek egyaránt szerepelnek.

A vörös szőnyeges felvonulás mellett valódi kuriózumot jelent a filmes alkotókkal való találkozás. A filmvetítéseket pódiumbeszélgetések és szakmai workshopok teszik még színesebbé.

Természetesen a versenyfilmek mellett idén is élvezheted az Ötvös Csöpi-filmeket.

Bujtor István emlékét erősíti a róla szóló, minden évben változó tematikával jelentkező életmű-kiállítás, középpontban a Pogány Madonna és a Hamis a baba eredeti szobraival, s persze az utánozhatatlan Bujtor-filmek vetítései a Bujtor-család társaságában.

A Bujtor István-díj mellett milliós díjazás is kiosztásra kerül a filmes alkotók, produkciós cégek és filmgyártók között.

A részletes programot, a versenyfilmeket és a vetítések időpontjait itt találod meg: https://bujtorfilmfesztival.hu

Kicsoda ön, Bujtor István?

2009. szeptember 25-én hunyt el Bujtor István Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező, forgatókönyvíró, producer. A nézők emlékezetében elsősorban Ötvös Csöpiként él, de drámai filmekben is gyakran feltűnt összetéveszthetetlen, robusztos alakja, karakteres arca.

Az emlékvideó narrációjához Bujtor István kollégája és barátja, Kern András kölcsönözte a hangját.

További információ: https://bujtorfilmfesztival.hu, https://www.facebook.com/bujtoristvanfilmfesztival

Nyitókép képforrás: Bujtor István Filmfesztivál – web