plakát

helyszín

Budapest, több helyszínen
Budapest, több helyszínen

dátum

2024. 04. 29. - 2024. 05. 12.
Lejárt!

BUDAPESTI TAVASZI FESZTIVÁL

Együtt a város!

2024. április 29. – május 12., Budapest (több helyszínen)

A Budapesti Tavaszi Fesztivál több mint négy évtizede a kulturális megújulás hírnöke, a város sokszínűségének ünnepe. Az összművészeti eseménysorozat 2024-as programjával április 29-tól május 12-ig Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának huszadik évfordulóját is ünnepeli.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál 1981 óta az ország egyik legnagyobb és legnívósabb kulturális fesztiválja. A világszínvonalú összművészeti eseménysorozat 44. alkalommal állít színpadra meghatározó hazai és külföldi előadókat, egyedülálló kulturális színfoltot teremtve a fővárosban. Színházi előadásokkal, kiállításokkal, koncertekkel és további különleges produkciókkal készülünk a tavasz és a kultúra ünnepére. Múltjával és értékeivel elvitathatatlanul Budapest részévé vált.

Idén azonban nem csak a budapesti kultúrát ünnepelheted: a fesztivál időpontja egybeesikhazánk Európai Unióhoz való csatlakozásának huszadik évfordulójával, így számos program az Európához fűződő gondolati és érzelmi viszonyunkat is feldolgozza majd.

Programajánló

A fesztivál a különleges programok mellett új helyszínekkel is vár: így láthatsz előadást a 2023-ban újranyílt Merlinben, illetve a város új közterén, a Városháza Passzázson.

Április 28-án, felvezetőeseményként a Tavaszi TáncTér programjait élvezheted a Madách téren 14 órától este 9-ig.
Április 29-én az idei fesztivált a Chamber Orchestra of Europe magyar gyökerű, de európai hatású művekből összeállított koncertje nyitja meg Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével.
A Budapest Jazzfesten (április 27. – május 15.) itt lesznek a műfaj legkiválóbb előadói,  akik április 30-án, a Jazz Világnapján a Városháza Parkban szabadtéri koncerttel ünneplik meg a húsz éves EU-tagságot.
A Németországból érkezik a Rimini Protokoll színházi csoport egy formabontó produkcióval, a spanyol Roger Bernat/FFF társulat parlamenti szavazást imitáló vitaszínházra invitál a Trafóban, a francia Cirque Inextremiste társulat egy interaktív elődást mutat be a Madách téren, a Freeszfe Egyesület pedig A béke szigete, avagy a HUXIT című előadását hozza el a fesztiválra. A Hooligan Art Community Bunker Cabaret című előadásában ukrán előadóművészek mutatják meg, hogyan vitték el a színházat és a zenét a háború kitörését követően az ukrajnai bunkerekbe, a Szarajevói Háborús Színház Susan Sontag Alice az ágyban című drámáját pedig az Örkény István Színházban láthatod először. A fesztiválon látható lesz a Stereo Akt Miután felmondtam című színdarabja, a Silver boom című interaktív városi performansz pedig arra keresi a választ, mikor és miért válik a kor előrehaladtával láthatatlanná a női test.
Rezes Judit, Tihanyi Ildi és Gerlóczi Judit Fenntartható divatőrületek című divatbemutatóján megtudhatod, mennyi lehetőség is van egy megunt és elhasznált ruhadarabban. 
Május első két hétvégéjén (május 3–5. és 10–11.) Klubfesztivál lesz a Városházán, amely a bulinegyed szűk utcái, zárt falai közötti romkocsmák klubhangulatát hozza ki a szabadba minőségi zenei és színpadi produkciókkal megfűszerezve
Nagy Fruzsina jelmeztervező és Halas Dóra karnagy megalkotta a meglepő és eredeti catwalk concert műfaját, amelyet a Memeto Parkban élvezhetsz május 5-én.

Ingyenes lesz DJ Bootsie Kvartett & Heuréka Pop Orchestra produkciója, a Bartokosmos, amely teljes egészében Bartók Béla műveinek egyéni módon újrakomponált átirataiból áll, Sapporotól Budapestig címmel ad zongorakoncertet Takuma Onodera világhírű művész a Zeneakadémián, a Freeszfe Egyesület pedig egy különleges, három részből álló eseményt mutat be A béke szigete címmel május 9–12. között.

A fesztivál részletes programját itt találod: https://budapestitavaszifesztival.hu/program

További információ: https://btf.hu/, https://www.facebook.com/BudapestiTavasziFesztival/

Nyitókép képforrás: Budapest Tavaszi Fesztivál