orgona

dátum

2024. 05. 05. - 2024. 06. 30.
Folyamatban...

BUDAPESTI NEMZETKÖZI ORGONAFESZTIVÁL

2024. május 5. – június 30., Budapest (Belvárosi Főplébánia-templom)

A Mészáros Zsolt Máté Junior Príma Díjas orgonaművész és Liszt-kutató, a templom ismert zeneigazgatója hívta életre a hiánypótló fesztivált tavaly a Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban alapításának 975. évfordulója alkalmából. A nyolc héten át tartó programsorozatban idén is kiváló hazai és külföldi orgonaművészek lépnek fel a csodálatos történelmi templomtérben.

templom
Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templom
képforrás: Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivál, fotó: Zelnik Péter Zénó

Programajánló

Az idei program rendkívül színesnek ígérkezik, hiszen a művészeti vezető arra kérte a közreműködő orgonaművészeket, hogy olyan műsort állítsanak össze, amelyen keresztül betekinthetünk saját nemzeti zenekultúrájuk világába és legalább egy olyan művet válasszanak emellett, amely megmutatja a közös értékeinket. Sok különlegességet elsőként hallhat majd a közönség, illetve a hangversenyek egyúttal arra is rámutat, hogy mit adtak a magyar művészek a nagyvilágnak.

2024-ben Lengyelországgal kettős közös évfordulót ünneplünk: 800 éve született Árpád-házi Szent Kinga, Lengyelország és Litvánia védőszentje és 650 éve született Szent Hedvig, I. Lajos magyar király lánya, később Lengyelország királynője. Ehhez kapcsolódóan két jelentős lengyel művész, Paweł Wróbel és Roman Perucki, valamint két magyar orgonaművész, Pálúr János és a fesztivál alapító művészeti vezetője, Mészáros Zsolt Máté ad hangversenyt az idei orgonafesztiválon, valamint különleges vendégként érkezik Silvio Celeghin Olaszországból.

Fellépő művészek
Silvio Celeghin (IT) orgona-, zongora- és csembalóművész ● Paweł Wróbel (PL) orgonaművész, kutató és pedagógus ● Roman Perucki (PL), a Gdanski Oliwa Székesegyház orgonaművésze, Gdanski Zeneakadémia kinevezett orgonaprofesszora ● Pálúr János, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona- és improvizációtanára, a Fasori református templom orgonistája ● Mészáros Zsolt Máté Junior Prima Díjas orgonaművész és Liszt-kutató, a Budapest Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templom zenei igazgatója

orgonaművész
Mészáros Zsolt Máté
képforrás: Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivál, fotó: Zelnik Péter Zénó

Koncertek:
● Paweł Wróbel (PL) koncertje (május 5., 19.30 óra)
● Pálúr János (HU) koncertje (május 8., 19.30 óra)
● Silvio Celeghin (IT) koncerje (május 12., 19.30 óra)
● Roman Perucki (orgona) és Maria Perucka (hegedű) (PL) koncertje (június 24., 19.30 óra)
● Mészáros Zsolt Máté (HU) koncertje (június 30., 19.30 óra)

Megjegyzés! A fesztivál valamennyi koncertje ingyen látogatható.
Az eseménysorozat partnerei az Lengyel Intézet és az Olasz Kultúrintézet.

További információt, illetve a fesztivál részletes programját itt találod: http://www.zsoltmatemeszaros.com/budapestinemzetkoziorgonafesztival2024

Nyitókép képforrás: Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivál, fotó: Zelnik Péter Zénó