tánc

helyszín

Budapest, Nemzeti Táncszínház

dátum

2024. 04. 27. - 2024. 05. 11.
Lejárt!

BUDAPEST TÁNCFESZTIVÁL

2024. április 27. – május 11., Budapest (Nemzeti Táncszínház)

A hazai táncművészet egyik legrangosabb eseménye, a Budapest Táncfesztivál idén is világsztárokat lát vendégül. A legnagyobb hazai társulatok mellett a Kubából, Olaszországból és Finnországból érkező művészek, társulatok produkcióit élvezheted.

A kéthetes fesztiválra április 27. és május 11. között a nemzetközi és hazai kortárs táncélet legjobbjai érkeznek Budapestre, a Nemzeti Táncszínházba, ahol Kuba, Olaszország és Finnország legizgalmasabb produkciói és a legnagyobb magyar társulatok premierjei kihagyhatatlan programot nyújtanak majd.

Külföldi világsztárok

Április 27-én a fiatal, olasz Nuovo Balletto di Toscana táncegyüttes Bayadére, the Kingdom of Shadows című előadásával indul a fesztivál, amit két estén át lehet majd megtekinteni.
Az Acosta Danza a klasszikus balettet flamencóval és afro-kubai stílusokkal ötvözi, akik a Cuban Eclectico műsorukkal a kubai táncstílusok metszetén keresztül nyújtanak betekintést a karibi ország életébe.
Itt lesz a finn táncvirtuóz, Susanna Leinonen koreográfiája is: a bámulatos technikai tudást igénylő, mozgásművészetükről híres társulata a Nasty című darabjukban megmutatják a nőkkel és a női testtel szembeni könyörtelen elvárásokat.
A külföldi társulatok előadásait követően közönségtalálkozó keretében találkozhatsz az alkotókkal a táncszínház előterében.

Április 29., a tánc világnapja

Április 29-én, a tánc világnapján közös gálaműsorra készül a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház. A teljes szakma ünnepel: díjat kapnak végzős növendékek, pályakezdő és a már elismert előadóművészek, táncpedagógusok, neves alkotók. A gálaesten, a díjátadásokat követően – többek között, „2023 legjobb alkotója” díját elnyert koreográfus előadása kerül bemutatásra, vagyis a Faust, az elkárhozott című darab a Pécsi Nemzeti Színház előadásában.

Premierek a hazai táncegyüttesektől

A fesztivál egyik különlegessége, hogy a hazai táncegyüttesek egytől egyig premierekkel érkeznek.
Április 30-án a Badora Társulat bemutatóját láthatod, akik a Melinda – táncdráma Bánk bán nyomán produkcióval érkeznek a fesztiválra. A Szegedi Kortárs Balett Fekete hattyú című balett-thrillerükben egy elmegyóygintézet falai közé kalauzolnak el.  Az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat bemutatója május 7-én lesz, akik Lois Lowry Az emlékek őre című regénye alapján egy tökéletes társadalom képét festik le, ahol minden a legnagyobb rendben működik, de ez csak a látszat… A Forte Társulat és a Dador Projekt Zenekar a barokk zenetörténet klasszikus szerzőinek műveire készített koreográfiát: a Concordia című darabban, az élő zenekarral és egy énekesnővel kísért táncjátékban 12 zeneműre groteszk és lírai kettősök bomlanak ki. A Duna Táncműhely, a Káva Kulturális Műhely és a Nemzeti Táncszínház közös előadása a Talpuk alatt komplex táncszínházi nevelési előadás lesz, ezúttal felnőtteknek szól április 30-án. Május 3-án Fehér Ferenc, Lőrinc Katalin és Pál Zoltán lép színpadra a Disco 142 című darabban, május 8-án pedig a Kulcsár Noémi Tellabor társulat a tánc nyelvén próbálja megfogalmazni Henrik Ibsen világhírű drámájában (Nóra) is feltett kérdéseket. Az előadásuk címe: Babaház.
A zárónapon a Duda Éva Társulat expresszív képekkel és látványos momentumokkal teli Bábel című előadásával vár, amely a 21. század társadalmi kihívásaival szembenéző az egyének és a közösségek emocionális állapotát kívánja letapogatni. 

Látogass el a Budapest Táncfesztivál valamelyik előadására,
ahol különleges kulturális élményben lesz részed!

További információ: https://budapesttancfesztival.hu, https://www.facebook.com/Nemzetitancszinhaz

A külföldi és hazai táncművészet kiválóságainak különleges  előadásait láthatod Budapesten a tánc legrangosabb hazai ünnepén, melyet a Millenárison és a Müpában április 28. és május 11. között tartanak.

Nyitókép képforrás: Budapest Táncfesztivál – Facebook