kép

helyszín

Budapest, több helyszínen
Budapest, több helyszínen

dátum

2023. 04. 01. - 2023. 05. 28.
Lejárt!

BUDAPEST FOTÓFESZTIVÁL

2023. április 1. – május 14., Budapest (több helyszínen)

A legjobb fotókiállítások 2023-ban is a Budapest FotóFesztivál programjában! Hazánk legnagyobb fotográfiai eseménye egy különleges és egyben provokatív kiállítással nyílik március 31-én a Műcsarnokban.

A Budapest FotóFesztivál hetedik alkalommal mutatja be a kortárs és a klasszikus magyar és nemzetközi fotográfia értékeit.  A rendezvénysorozat Jan Saudek Provokatív világával indul a Műcsarnokban.

A 2017 tavaszán indult Budapest FotóFesztivál közel két hónapon átívelő rendezvénysorozata kortárs és klasszikus magyar, valamint nemzetközi kiállításokból, szakmai és közönség programokból áll. A fotográfia értékeinek és újdonságainak bemutatása mellett a szakmai és a nagyközönség számára fotókiállításokat, változatos programokat, workshopokat és múzeumpedagógiai foglalkozásokat valósít meg.

Jan Saudek Provokatív világa (nyitókiállítás)

Megtekinthető: 2023. április 1. – május 28., Műcsarnok

A kortárs cseh fotográfia rebellis alakja, Jan Saudek barokkosan fülledt, kézzel színezett érzéki aktjait és látványgazdag jeleneteit bemutató életmű-válogatás a fesztivál és a Műcsarnok együttműködésében valósul meg.
Jan Saudek az 1990-es években a festészet és a fotográfia világát ötvöző erotikus képeiről vált világszerte ismertté, melyek elkészítéséhez a fotográfia hajnalának műtermi hangulatát, a kopott falú, hajópadlós atelier-t és az anilinfestékkel színezett képet idézi fel. A kiállítás ideje alatt a tárlathoz kapcsolódóan rangos művészek és közéleti személyek mutatják be Jan Saudek ellentmondásoktól sem mentes világát.

Tavaszi pezsgés kint és bent

2023-ban Jan Saudek sztárkiállításán kívül kiemelt eseményekkel indul a programsorozat: csatlakozva Budapest 150. születésnapjához a fesztivál kortárs magyar fotókiállításának fókuszában a főváros áll. Április közepétől a Kiscelli Múzeumban kaphatsz vizuális válaszokat arra, hogyan látják ma a fotográfusok Budapestet: a város múltját és jelenét, hangulatát vagy a városban élő embereket.
Szintén fővárosi tematikájú a hagyományosan a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjához kapcsolódó, a Városháza Parkban megrendezett szabadtéri tárlat, melyen négy kortárs alkotó portréit láthatod Budapest Arcai címmel.
A Petőfi 200 emlékévet színesítő kiállítás a mai Petőfi képet vizsgálja, azt, hogy miként kapcsolódik a költő alakja és munkássága a kortárs magyar fotográfiához, az évente egyre népszerűbb, a 35 év alatti tehetségeket bemutató Fresh Meat pedig a generációk közötti párbeszédnek ad lehetőséget.
A fotográfia kiemelt intézménye, a Robert Capa Központ és a BPF együttműködése idén is izgalmas lehetőséget ad a hazai fotográfusok bemutatására a BPF Screening Nights alkotói beszélgetéssorozat keretében, az aktivitást pedig fotókönyvvásár, szakmai portfólió review és családi fotómaraton adja.

A fotófesztivál saját gyártású programjai mellett idén is nagy hangsúlyt fektet a magyar fotográfia legjavát bemutató fővárosi galériák és a nemzetközi trendeket prezentáló kultúrintézmények csatlakozó eseményeire.

A Budapest FotóFesztivál részletes, 50 kiállításból álló programját március 25-től publikálja internetes oldalain.

További információ: http://www.budapestphotofestival.hu, https://www.facebook.com/BudapestPhotoFestival

Nyitókép képforrás: Budapest Fotófesztivál – Facebook