plakát

helyszín

Budapest, több helyszínen
Budapest, több helyszínen

dátum

2022. 10. 07.
Lejárt!

BUDAPEST DESIGN WEEK 2022

2022. október 7–16., Budapest (Néprajzi Múzeum és további helyszínek) és további városok

Hazánk legnagyobb designeseményén az építészet és design témájára reflektáló kiállításokkal, konferencia-beszélgetésekkel, tárlatvezetésekkel, stúdiólátogatásokkal, építészeti sétákkal várnak Budapesten és több vidéki nagyvárosban. A rendezvénysorozat központi helyszíne a Néprajzi Múzeum új épülete.

Találkozások terei – építészet és design

A Budapest Design Week 2022 középpontjában a találkozások terei, az építészet és a design kapcsolata áll. Változik a munkával, oktatással, gasztronómiával, vagy akár szórakozással, sporttal és pihenéssel kapcsolatos gyakorlatunk, és ezzel változnak a hozzájuk tartozó terek, tárgyak, eszközök is. Megjelentek olyan új, virtuális terek is, amelyeket a járvány és a válsághelyzet kényszerítettek ránk, jelentős 
hatással és üzenettel bírva életünkre.

Programajánló

A rendezvénysorozat kiemelt helyszínén, a Néprajzi Múzeumban nyílik meg a Budapest Design Week központi kiállítása Találkozások terei – építészet és design címmel, amely kortárs építészeti projekteket és azokhoz kapcsolódó térformáló designtermékeket, lámpákat mutat be.

„Idén 150 éves intézményünk büszkén kínál helyszínt a Budapest Design Week számára, hiszen a Néprajzi Múzeum maga is a design- és tárgykultúra történelmi öröksége és a jelenkor közötti szimbiózis bemutatására hivatott. Múzeumunk új épülete a gyűjtemény, a tervezői, mérnöki szemlélet, tudás és az építészet kölcsönös egymásra hatásának példája, és a kortárs hazai építészet és design óriási eredménye” – mutatott rá Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója.

A hagyományoknak megfelelően a BDW nyitóestjén, október 6-án adják át a Magyar Formatervezési Díjat és a Design Management Díjat is. A díjazottakat és a kiemelt pályaműveket bemutató kiállítás a központi kiállítással párhuzamosan a Néprajzi Múzeumban lesz látogatható.

A fesztivál központi témájához kapcsolódik október 13-án az a konferencia, amely személyes találkozási szokásaink megváltozásának, közösségi tereink átalakulásának építészeti és design vonatkozásait vizsgálja társadalmi, ökológiai, technológiai hatások összefüggésében.

A Budapest Design Week egyik legnépszerűbb programja a Nyitott Stúdiók, amely során ezúttal öt építész és öt építészethez kötődő designstúdió mutatkozik be. Október 14-én Személyes találkozások címmel a kreatívipari felsőoktatási intézmények mesterszakos hallgatóit várja a New European Bauhaus (NEB) workshop; a kreatívipari mikrovállalkozások igényeire szabott kiadvány, az évente megjelenő Start Up Guide Live eseménye pedig a válság- és a krízismenedzsment témáját járja körül október 12-én.

A Budapest Design Week első szombatján tartott családi napon a legkisebbek is megismerhetik a tárlatvezetéseken, a sétákon és a gyerekworkshopokon keresztül életünk milyen területeire lehet hatással a designgondolkodás.

A HFDA szervezésében idén újra megvalósul a 360 Design Budapest kiállítás, amely immár harmadik alkalommal mutatjuk be a hazai és a regionális design kiemelkedő szereplőit. Az idei tárlat nagy hangsúlyt fektet a digitalizációban rejlő edukációs lehetőségekre, így kötve össze a hagyományos megoldásokat és a jövő tervezői eszköztárát.

Idén is megjelenik a Budapest Design Map, a Magyar Formatervezési Tanács nyomtatott kiadványa a főváros design szempontból legfontosabb helyszíneivel, jelölve többek között galériákat, múzeumokat, bemutatótermeket, műhelyeket és üzleteket, valamint a design iránt érdeklődők számára izgalmas eseményeket, látnivalókat.

A térképes programajánló elérhető lesz a fesztivál központi helyszínén, valamint a partnereink által meghirdetett programpontokon.

A Budapest Design Week a főváros mellett Pécsett, Sopronban és Szombathelyen is szakmai programokkal, családi nappal, gyerek-workshopokkal, tárlatvezetésekkel, építészeti sétákkal és designvásárokkal várja a látogatókat.

Az esemény részletes programját itt találod: https://budapestdesignweek.hu/program

A rendezvénysorozat kiemelt partnerei a Néprajzi Múzeum, a Magyar Bútor és Faipari Szövetség, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), valamint a Magyar Divat & Design Ügynökség (HFDA).

További információ: https://budapestdesignweek.hu, https://www.facebook.com/budapestdesignweek

Nyitókép,képforrás: Budapest Design Week