helyszín

Hortobágy, Kilenclyukú híd
Hortobágy, Kilenclyukú híd

dátum

2022. 10. 22.
Lejárt!

időpont

Egész nap

BEHAJTÁSI ÜNNEP a Hortobágyon

Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál

2022. október 22., Hortobágy (Kilenclyukú híd, Vásártér)

A természet őszi ünnepén a behajtás népszokása elevenedik meg a Hortobágyon, a Kilenclyukú híd lábánál. A kirakodóvásár mellett délután láthatod a juhok behajtását a téli szálláshelyükre, valamint az ősz legvonzóbb természeti eseményéhez, a daruvonuláshoz kapcsolódóan szerveznek fesztivált.

A hideg beálltával az állatokat behajtották a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre. A marhákat Katalin vagy Mihály napján, a juhokat Dömötör napján terelték haza.

Dömötörözés

A behajtáshoz (más néven: beszorulás) kapcsolódott a pásztorok elszámoltatása és bérfizetés is. „Dömötör juhászt táncoltat” – tartja a közmondás, mely egyrészt a hideg idő beálltára utal, hiszen nem sokáig lehet már a szabadban maradni, másrészt a juhászok bottal táncoltatták meg azon társukat, akinél az elszámolásnál hiány mutatkozott.

Dömötör napjának – aki egyébként a pásztorok védőszentje is volt – megünneplése a „dömötörözés” a pásztorok körében mindig is nagy eseménynek számított, amelyre már jó előre készültek a csárdában vagy a pásztorházban, s akár több napon át is tartott a mulatozás vagy a pásztorbál.

Programajánló

Hortobágyon ma is élő pásztorkultúrával találkozol, ahol őrzik és ápolják a több évszázados hagyományokat. Így október 22-én délelőtt ismét benépesül a Vásártér, ahol hatalmas vásárt tartanak, bográcsban főtt pásztorételekkel várnak, délután 2 órától pedig a Kilenclyukú híd lábánál megkezdődik a Behajtási Ünnep, amikor is a pásztorok állataik – rackajuhok, szürke marhák, nóniusz lovak, bivalyok – társaságában átvonulnak a hídon, miközben a behajtás néprajzi hátteréről adnak érdekes információkat. A látványos felvonulás után lehetőség van a pásztorokkal és jószágaikkal való ismerkedésre, majd a csikós bemutatóban is gyönyörködhetsz.

Darufesztivál

A daruhúzás a Hortobágy leglátványosabb természeti jelensége, a természet őszi ünnepe, amelyet szintén megünnepelhetsz ezen a napon. A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe, a híres daruvonulás látványa pedig egy életre szóló élményt nyújt. Lesznek ismeretterjesztő előadások, „darujáték”,  s lehetőség lesz vezetett túrákon is részt venni, amelyre Te is jelentkezhetsz. (Előzetes bejelentkezés szükséges)

További információ: http://www.hortobagy.eu/hu/rendezvenyek/szent-domotor-napi-behajtasi-unnep, https://www.hnp.hu/hu/esemenyek/874/szent-domotor-napi-behajtasi-unnep-es-darufesztival

Nyitókép: Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep
Képforrás: Hortobágyi Nemzeti Park – Tourinform iroda