Müpa plakátok

helyszín

Budapest és további települések

dátum

2022. 04. 01. - 17.
Lejárt!

BARTÓK TAVASZ Nemzetközi Művészeti Hetek

2022. április 1–17., Budapest (több helszínen) és több vidéki város

A 2. Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Heteken hangversenyekkel és könnyűzenei koncertekkel, különleges bemutatókkal, világhírű társulatokkal, lenyűgöző szólistákkal, meghatározó alkotókkal várnak 2022 áprilisában Budapesten és több vidéki városban.  

Izgalmas előadók és események a Bartók Tavasz 2022-es programjában

Először láthatod a hazánkban Eötvös Péter a Berlini Staatsoper felkérésére írt Sleepless (Álmatlanság) című operáját (április 12.). David Fray zongoraművész és a Liszt Ferenc Kamarazenekar Várdai István gordonkaművésszel és Baráti Kristóf hegedűművésszel ad koncertet (április 14.), Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra pedig Bach h-moll miséjével érkezik (április 16.). Julia Fischer hegedűművész a Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin zenekarával lép színpadra (április 1.), a 2019-ben az év énekesének választott kontratenor, Anthony Roth Costanzo áriaesttel bűvöli majd el közönségét (április 7.), a világhírű belga együttes, a Collegium Vocale Gent pedig a Zeneakadémián ad koncertet (április 8.).

A rendezvénysorozat keretében Boban Markovic zenekara a Székesfehérvári Balett Színházzal Parádé címmel közös produkciót adja elő (április 3., 4.), de fellép Branford Marsalis kvartettjével (április 2.) és a Magyar Állami Népi Együttes is (április 17.).

Branford Marsalis
Branford Marsalis
fotó: Eric Ryan Anderson, képforrás: Müpa – press

A Batsheva Dance Company Ohad Naharin három koreográfiáját (április 13.), a Recirquel Ima című előadását mutatja be (április 1–15.). Frenák Pál Kossuth-díja koreográfus társulatával pedig olyan produkcióval készül, amelyben megidézi életművének ikonikus elemeit (április 8., 9.).

Budapest Ritmo  2022-ben a Bartók Tavasz részeként vár programsorozatával (április 7–9.)

Kiemelkedő képzőművészeti programokat is élvezhetsz a fesztivál keretén belül: Menny és pokol között – Hieronymus Bosch rejtélyes világa címmel a Bartók Tavasz részeként nyílik meg április 8-án Közép-Európa valaha volt legnagyobb kiállítása Bosch műveiből és művészetéről a Szépművészeti Múzeumban, április 7-én a Ludwig Múzeum egy rendkívül aktuális témát érintő nemzetközi tárlattal, a Kiterjesztett jelen: Az átmenetiség világállapotai című kiállítással csatlakozik a fesztiválprogramhoz, a Magyar Nemzeti Galériában pedig az Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938) kiállítást élvezheted április 11-től.

De ismét Budapestre látogat a zseniális ausztrál újcirkusztársulat, a C!RCA (április 17.), érkezik a brit jazzszíntér egyik leginnovatívabb csapata, a WorldService Project (április 2.), Guessous Mesi a Győri Balett és a Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével Bartók Béla arab gyűjtését dolgozza fel (április 8.), különleges koncerttel készül a tavaszra a nagyszerű fiatal zongoraművész, Villányi Dániel (április 15.), és új helyszínként a Magyar Zene Háza is izgalmas népzenei programmal (április 9.) csatlakozik a sokunk által várt fesztiválhoz. 

Bartók Tavasz nem csak Budapesten

Az összművészeti eseménysorozat idén országos léptékűvé válik, hiszen Budapest mellett több magyar nagyváros, köztük Győr, Debrecen és Miskolc is megtelik izgalmasabbnál izgalmasabb eseményekkel, de együtteseik közreműködésével az országos fesztiválprogramhoz csatlakozik többek közt Pécs és Szeged is. 

További részletek és információk a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek folyamatosan bővülő programjáról a www.bartoktavasz.hu weboldalon találhatók, zenei listákért, kulisszatitkokért, cikkekért pedig érdemes ellátogatnod a fesztivál hivatalos blogjára.

További információ: https://bartoktavasz.hu

Nyitókép: Müpa, fotó: Kállai-Tóth Anett, képforrás: Müpa – press