épület

helyszín

Budapest, több helyszínen
Budapest, több helyszínen

dátum

2024. 04. 05. - 14.
Lejárt!

BARTÓK TAVASZ 2024

2024. április 5–14., Budapest (több helyszínen)

2024 tavaszán a hazai és nemzetközi kulturális színtér legizgalmasabb előadóival, változatos művészeti kínálattal pezsdíti fel a főváros életét a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek tíz napon keresztül. Április 5-én immáron negyedik alkalommal veszi kezdetét a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek.

Izgalmas bemutatók és merészen újító feldolgozások, díjnyertes produkciók, világhírű előadók, magyarországi és ősbemutatók, nem mindennapi együttműködések, valamint a kortárs komolyzenétől a világzenén, a jazzen, a táncművészeten és a képzőművészeten át a könnyűzenéig saját műfajukban kiemelkedő alkotók várnak tucatnyi budapesti helyszínen április 5. és 14. között a Bartók Tavasz keretében.

A világhírű magyar zeneszerző, Bartók Béla születésének 140. évfordulóján, 2021 tavaszán indult Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek egyedülálló összművészeti eseménysorozat. A fesztivál bepillantást enged Bartók lenyűgöző életművébe, ugyanakkor nem kizárólag a világhírű zeneszerző kompozícióit sorakoztatja fel, sokkal inkább Bartók szellemiségét, kreativitását, alkotói szemléletét kívánja megjeleníteni számtalan műfajban a kortárs komolyzenétől kezdve a világzenén, jazzen, táncművészeten és képzőművészeten át a könnyűzenéig, a hazai és nemzetközi művészeti élet legjobbjainak alkotásain keresztül.

Programajánló

A Müpában hallhatod először élőben a Grammy- és Oscar-díjas kínai zeneszerző, Tan Dun monumentális, a nyugat-kínai világörökségi helyszínen, a Mokao-barlangokban eltöltött hosszú meditáció által ihletett Buddha-passióját.
A több mint hatvan éve pályán lévő osztrák zongoraművész, Rudolf Buchbinder a Nemzeti Filharmonikus Zenekar vendégeként Beethoven valamennyi zongoraversenyét készül eljátszani két koncerten.


Az Énekek éneke című programra a zsidó liturgiában meghatározó kántorművészet olyan kiválóságai érkeznek a Müpába, mint a világszerte ismert Avraham Kirshenbaum, a Bethlen téri zsinagóga főkántora, Zucker Immánuel vagy az amerikai Nissim Saal, míg az ifjabb generációt a müncheni Ohel Jakob zsinagóga főkántora, Chaim Stern, valamint Rudas Dániel és Raáb Gábor képviseli majd.
Igazi csemegének ígérkezik a francia zeneszerző és producer, David Chalmin, illetve a The National gitárosa, Bryce Dessner közös projektje, az Electric Fields, amelynek célja, hogy a modern hangszerelési technikákat segítségül hívva varázsolják maivá és időtlenné három kivételes női zeneszerző költeményeit a középkortól a barokkig.
Bartók örökségének nyomába ered a Söndörgő és a Kelemen Kvartett. A közös koncert gerincét adó Bartók-művek mellett a 2024 nyarán megjelenő legújabb Söndörgő-albumból is kapsz majd egy kis ízelítőt a Zeneakadémián.

Balog József az erdélyi származású zeneszerző, Szabó Csaba zongoradarabjait tűzi műsorra a Budapest Music Centerben, míg a szikrázóan tehetséges Karosi Júlia az észt zongoraművésszel, Kristjan Randaluval és a kanadai trombitással, Ingrid Jensennel közös, saját kompozíciók mellett népdalfeldolgozást és többek közt Bartók-darabok átiratait is tartalmazó Inner Voice című új lemezét mutatja be a Magyar Zene Házában.
Szintén a BartókTavaszon vendégeskedik Japán vezető elektronikus zenei producere és képzőművésze, Ryoji Ikeda, akinek matematikai modellek segítségével vezérelt live setje egy futurisztikus jövőbe repíti majd.
Az Akváriumban ad először koncertet hazánkban az angol Spiritualized formáció, akik nélkül a Tame Impalától az MGMT-n át a King Gizzard & The Lizard Wizardig számos zenekar máshogy szólna ma.

Közép-Európa egyik legjelentősebb világzenei fesztiválja, a Budapest Ritmo idén is a főváros szívébe hozza a szcéna legfrissebb előadóit Afrikától a Balti-tengerig, a bantu punktól észt hárfásokon és balkáni rezeseken keresztül a fúziós etnojazzig.

Sűrű lesz a táncrajongók naptára is, hiszen két hazai bemutató mellett egy igazi világklasszis előadás is érkezik a fesztiválra. A világhírű, nagy hagyományokkal rendelkező Les Ballets de Monte-Carlo Jean-Christophe Maillot Hamupipőke-koreográfiáját hozza el az Erkel Színház színpadára, a Duna Művészegyüttes bemutatóját a székelykapuk szimbolikus üzenetei inspirálták, míg a FrenÁk Társulat új darabjának két, egymást egyszerre ellenpontozó és kiegészítő része korunk ellentmondásaira reflektál.
Guessous Majda Mária „Mesi”, a Győri Balett és a Magyar Állami Népi Együttes a Tiszta forrás Bartók török gyűjtéseire és a Bartókon nevelkedett török zeneszerzők műveire támaszkodva, zene és tánc kapcsolatán keresztül készül megismertetni minket a bartóki életmű néhány jellegzetes darabjával.

A fesztivál programjából nem hiányozhat a képzőművészet és az irodalom sem.  A Szépművészeti Múzeum az Egyesült Államokba kivándorolt magyar fotográfusok – köztük Martin Munkácsi, Robert Capa, André Kertész, Moholy-Nagy László – munkáiból rendez tárlatot, a Magyar Nemzeti Galéria mintegy kétszáz műalkotásból álló életmű- kiállításának középpontjában pedig a zseniális festő, Anna Margit áll. A német Chet Bakerként is emlegetett trombitás, Till Brönner fotósorozatának a Ludwig Múzeum ad otthont, a költészet napját pedig a Müpában ünnepelheted.

Bővebb információ a programokról: https://bartoktavasz.hu/programok

További információ: https://bartoktavasz.hu, https://www.facebook.com/bartoktavasz

Nyitókép képforrás: Bartók Tavasz, fotó: Hirling Bálint