épület

helyszín

Boldogkisfalud, több helyszínen

dátum

2023. 03. 31. - 2023. 04. 16.

BARTÓK TAVASZ 2023

2023. március 31. – április 16., Budapest (több helyszínen)

2023 tavaszán a hazai és nemzetközi kulturális színtér legizgalmasabb előadóival, tekintélyes régizenei és szimfonikus együtteseivel, a flamenco élő legendájával, díjnyertes gyermekoperával és változatos zenei kínálattal pezsdíti fel a főváros életét a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek tizenkét napon keresztül. Március 31-én immáron harmadik alkalommal veszi kezdetét a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek.

Kihagyhatatlan programok

Jelentős feladatra vállalkozik Hollerung Gábor és a Budafoki Dohnányi Zenekar: a 10. Színházi Olimpia keretében megvalósuló, A kétkedő szellem című koncert műsora ugyanis egzisztenciális kérdéseket feszeget három monumentális alkotáson keresztül.
Csengery Dániel gyerekoperája, a klasszikus Grimm-mesét feldolgozó Holle anyó a műfajtól esetleg még idegenkedő ifjúság meghódítására készül. Ehhez pedig minden összetevő adott: tanulságos történet, magával ragadó muzsika és látványos színpadi környezet.

Meghallgathatod Benjamin Appl szívmelengető baritonját, aki a Gabetta Consort partnereként Bach legszebb áriáit hozza el, a magyar hegedűművészek egyik legünnepeltebb képviselőjét, Baráti Kristófot, de feledhetetlen perceket ígér a finnek nemzeti klasszikusa, Sibelius 5. szimfóniája, vagy a világhírű magyar zeneszerző, Ligeti György Hegedűversenye, amelyet Eötvös Péter vezényletével, a Klangforum Wien közreműködésével, Kelemen Barnabás előadásában élvezhetsz majd élőben a Müpa Hangversenytermében.
Várjon Dénes folytatja tavaly megkezdett nagy sikerű koncertsorozatát, amelynek keretében a Keller András vezette Concerto Budapesttel közösen Bartók összes zongorára és zenekarra írott művét megszólaltatják. Igazi kuriózummal érkezik a Pesti Vigadó Dísztermébe a régizene hazai nagykövete, Vashegyi György, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus: Gottfried Heinrich Stölzel méltatlanul elfeledett passióját nagypénteken hallhatod.

A Bartók Tavaszon ünnepli ötvenéves jubileumát a népzenei újhullám egyik tartóoszlopa, a táncházmozgalom úttörőjének is számító Muzsikás együttes, akiknek jóvoltából az elmúlt fél évszázadban a világ találkozhatott a magyar népzene addig jóformán csak általunk ismert szépségeivel.

Muzsikás együttes
képforrás: Bartók Tavasz, fotó: Opicz Tamás

A műfaj gyökereihez tér vissza Alma (Lélek) című produkciójában a flamenco egyik legnagyobb táncosaként tisztelt Sara Baras és társulata, a Magyar Állami Népi Együttes tavaly óriási sikerrel debütáló húsvéti produkciója, a Kivirágzott keresztfája pedig a legszebb ünnepi zenés és táncos tradíciókat eleveníti fel a Müpa hangversenytermének színpadán.

Magyar Állami Népi Együttes: Kivirágzott keresztfája
képforrás: Bartók Tavasz, fotó: Valuska Gábor

Több évtizedes fennállása során először koncertezik Budapesten a multihangszeres dalszerző-énekes, Mark Oliver Everett, vagyis E által vezetett alternatív indie rock formáció, az EELS. Hasonlóan sokan várták már az ír dalszerző-énekes, Damien Rice koncertjét is, aki európai turnéja keretében érkezik a Müpába, míg a modern jazz kivételes alakja, a svájci zongorista-zeneszerző, Nik Bärtsch magyar zenésztársakkal készül közös, Bartók életművére reflektáló koncertre.

Idén se maradhat el a régió vezető, világzenei fesztiválja, a Budapest Ritmo, amelynek köszönhetően Európától Afrikáig, Izlandtól Kubáig, a Balkántól Ciprusig indulhatsz egy zenei felfedezőútra. A spirituális alaphangulatot az egyiptomi formáció, a Mazaher adja majd meg a nyitókoncerten, de érkezik még Emilíana Torrini, illetve a Fanfara Station, a Monsieur Doumani pedig az Óperentzia közreműködésével ad koncertet.

EmilíanaTorrini – The Colorist Orchestra
képforrás: Bartók Tavasz, fotó: Athos Burez

A négynapos fesztivál szakmai programjai közt a Magyar Zene Házában idén is számos komoly és kurrens témát boncolgató panelbeszélgetés, a Toldi moziban dokumentumfilmek, míg a Szimpla Kertben ingyenes showcase-koncertek várnak.
A hétvégén a féktelen ritmusok játsszák a főszerepet, hiszen az Akvárium Klubban és az Erzsébet téren fellépő előadók biztosan mindenkit kizökkentenek a zenei komfortzónájából.

A Ludwig Múzeum új kiállítása az amerikai Boris Lurie és a német Wolf Vostell radikális holokauszt- projektjén keresztül a nyugati kultúra egyik legnagyobb katasztrófája, a soá egészen egyedi feldolgozását nyújtja. A fesztivál keretében nyíló másik két kiállítás olyan kimagasló hazai festőművészekre irányítja a reflektorfényt, akikre méltán lehetünk büszkék: a Magyar Nemzeti Galéria közel kétszáz művet felvonultató időszaki kiállítása Gulácsy Lajos, míg a Szépművészeti Múzeum tárlata a 170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar életművébe ad betekintést.

Progranízelító – kapcsolódó cikkünk: A tavasz hírnökei

Bővebb információ a programokról: https://bartoktavasz.hu/programok

További információ: https://bartoktavasz.hu, https://www.facebook.com/bartoktavasz

Nyitókép képforrás: Bartók Tavasz, fotó: Hirling Bálint