plakát

helyszín

Bánk, Bánki-tó

dátum

2024. 07. 10. - 13.
Lejárt!

BÁNKITÓ FESZTIVÁL

2024. július 10–13., Bánk (Bánki-tó környéke)

Zene ● Képzőművészet ● Színház ● Civil–Kult

Idén ismét jön az ország legnagyobb kisfesztiválja! Amire számíthatsz: zene, buli, tánc, kiváló hazai és külföldi előadók, színház, sok meglepetés és közös gondolkodás a körülöttünk zajló világról. A fesztivál idei témája: a tudathasadás.

Az ország legnagyobb kisfesztiválja egy összművészeti fesztivál július 10–13. között Bánkon, a csodálatos Bánki-tó partján, ahol a zenei felhozatalban az ismert zenészek mellett a felfedezés alatt álló, izgalmas előadók is helyet kapnak, a független színházi szemléken olyan kortárs hazai darabokat mutatnak be, amik még sokáig foglalkoztatják nézőit, a civil-kulturális programokon pedig aktuális és rizikós témákat piszkálnak. A fesztivál idén azt vizsgálja, hogy hogyan érzékeljük a világot, amiben élünk. Döntsd el: Béke vagy háború? Hús vagy zöldség? Bal vagy közép? Menj a divattal, vagy menj pont ellene? De nem épp az a divat, hogy a divat ellen mész? Mi a normális? A Bánkitó Fesztivál idei témája: a tudathasadás.

A fesztiválra most is jellemző, hogy progresszív, kortárs és folyamatosan megújuló. Ha szívesen összekötöd a bulizást egy tóparti nyaralással, ha szeretsz kedvenc zenekarodra bulizni, de kíváncsi vagy a kevésbé ismert előadókra is, ha érdekelnek az aktuális kortárs alkotók határfeszegető, performatív előadásai, ha szereted a meglepetéseket, ha okosabban akarsz hazamenni, mint ahogy érkeztél, ha gyerekkel, kutyával, nagymamával jönnél vagy csak egyedül, ha odavagy a festői szépségű tájakért és a falusi idillért… akkor a  BÁNKITÓ NEKED VALÓ!

Programajánló

A már megszokott módon jönnek a legaktuálisabb magyar zenekarok, és idén újra izgalmas külföldi előadókkal is erősítik a line-upot. Ahogy eddig is, a koncertek mellett független színházi produkciókkal, kiállítással és képzőművészeti workshopokkal, tudományos előadásokkal, civil-kulturális programokkal, izgalmas beszélgetésekkel, gyerekeknek szóló műsorokkal, installációkkal és több, kisebb pop-up helyszínnel készülnek. Minden évben törekszenek arra, hogy fontos, aktuális, izgalmas témát válasszanak, ami reflektál és reagál a körülöttünk lévő világra, társadalmi változásokra, kihívásokra, közéleti állapotokra.

Tószínpad – Bánk
képforrás: Bánkitó Fesztivál – web

Zenei program
Néhány név a változatos zenei felhozatalból: Auróra Allstarz ∙ Analog Balaton ∙ Elefánt ∙ Platon Karataev ∙ Csakneonkislány ∙ Sisi ∙ Siketfajd ∙ Krúbi ∙ Bëlga ∙ Carson Coma ∙ 6363 ∙ Дeva ∙ Dé:Nash ∙ Otherside ∙ ∙ ∙

Auróra Vasútállomás
Az Auróra nappal tökéletes megálló, ha  alkotós workshopokon vennél részt, éjjel pedig élő zenés házibulivá alakul saját italpulttal.

Civilkult
A Civilkult ligetben lehetőséged nyílik megérteni a körülöttünk lévő világot művészeti programokon keresztül, megismerni a társadalmi dilemmákat civil szervezetek segítségével, elmerülni az alkotásban és beszélgetni a tudathasadásról.

Színház–performansz
Részvételiség és performansz – 2024-ben ezeknek a jelszavaknak a mentén élvezheted a színházi programokat. Például elmerülhetsz az álmok és az őrület állapotaiban, ahol akár szellemekkel is találkozhatsz. Együtt rezeghetsz a közösségi házibulikban, színházakban, gondolkodhatsz szabadságról, felnőttéválásról, a mindennapi kötöttségekről. Ráadásul mindezt többek között olyan fiatal csapatok tolmácsolásában, akik éppen most robbannak be a színházi vérkeringésbe.

Film
A Polgi hűs termében egész nap, délelőttől estébe nyúlóan nézhetsz rövidfilmeket, animációs és játékfilmeket a tudathasadás különböző aspektusaihoz kapcsolódóan. Becsatlakozhatsz szakmai beszélgetésbe, workshopba, de még a saját filmed elkészítésére is lehetőséged lesz.

Gösser Terasz
Teljesen új tóparti helyszín, ahol napközbeni dj-szettekkel, esti bulikkal, test- és léleksimogató workshopokkal, irodalmi beszélgetésekkel, pihenőhellyel és italpulttal várnak.

Szájensz szeánsz
A Szájensz Szeánsz az idei fesztiválon a gyermeki agy működésétől egészen a makrogazdasági folyamatokig igyekszik megvilágítani azt, hogy miért érezzük tudathasadást. Az idei program célja, hogy feltárja ezeket a kérdéseket és mankókat adjon ahhoz, hogy megértsük és kezeljük azt az állapotot, amihez a válságok és háborúk korában, a modern információs viharban akaratunk ellenére is kezdünk hozzászokni.

Merkaz Gyereksarok a Bánki Strandon
Idén a legfiatalabb résztvevők számára készül napközbeni programokkal a MERKAZ izraeli kulturális intézet a gyereksarokban, a strandon. A gyerekekkel egész nap foglalkozásokkal, kézműveskedéssel, játékokkal és átmozgató programokkal várnak. Fürödhettek a gyerekmedencében vagy a tóban, délután csatlakozhattok egy mesekoncerthez, színházi előadáshoz, vagy befejezhetitek a társast, amit elkezdtetek.
A családi bérleteddel ingyen használhatod a bánki strandot a fesztivál ideje alatt.

A fesztivál részletes programját megtalálod a folyamatosan frissülő honlapjukon! https://bankitofesztival.hu

A Nógrád megyei kis település, Bán a Börzsöny és a Cserhát vonulatai között húzódik. Vonzó nevezetessége a nógrádi „tengerszemnek” is nevezett Bánki-tó, mely igazán csodás látvány. A tó és környékének szépsége, kalandparkja, színvonalas wellness szállodája, no és az országos vonzerejű fesztiválja kellemes kikapcsolódást nyújt. A tó a nyári fürdőzés mellett a horgászatra, csónakázásra is alkalmas. Fedezd fel Bánkot és környékét!

További információ: https://bankitofesztival.hu, https://www.facebook.com/events/853302888504953/

Nyitókép: Bánki-tó, képforrás: Fesztiválok.info