kép

helyszín

Balatonfüred, Vaszary Galéria

dátum

2023. 01. 22. - 2023. 05. 01.
Lejárt!

HELYZETEK – Bak Imre kiállítása

Művek 2004–2022

2023. január 22. – május 1., Balatonfüred (Vaszary Galéria)

A magyar neoavantgárd kimagasló művészének, Bak Imrének a kiállításával indul január 22-én a Vaszary Galéria 2023. évi programsorozata, amely a Veszprém–Balaton 2023. EKF – Európa Kulturális Főváros program keretében valósul meg.

A tárlat anyagát a Bak Imrével szoros együttműködésben állították össze. A művész tavaly decemberben, 83 éves korában elhunyt, így ez a kiállítás lett az utolsó, amelynek létrehozásában a személyesen közreműködhetett. A kiállítás érdekessége, hogy a művész életművének utolsó húsz évében készült alkotásait mutatja be, amely korszakról átfogó kiállítás eddig még nem volt látható.

Helyzetek – kiállítás a 2004-től készült alkotásokból

Bak Imre a magyarországi neoavantgárd legfontosabb alkotói közé tartozott, életművét szinte a kezdetektől meghatározta a hard-edge festészetből kiinduló geometrikus képalkotás.

Bak lépésről lépésre haladva keretezte újra és értelmezte át következetes gondolatmenetként kibomló festészetét, a hatvanas években a festészet utáni absztrakció (post painterly abstraction), a hetvenes években a konceptuális művészet, később pedig egy posztmodern képiség kontextusában. A 2000-es évektől Bak geometrikus festészetét egyre inkább meghatározták a digitális látványok impulzusai és a posztmediális képiség.

A Vaszary Galéria kiállítása első alkalommal tekinti át Bak Imre 2004 és 2022 között alkotott sorozatait, érzékeltetve életművének alakulását. A tárlat egyes szekciói az életmű 2004 utáni szakaszainak főbb műcsoportjaira fókuszálnak, bemutatva, hogy miképpen tért vissza Bak művészetében a geometrikus absztrakció és a figuratív asszociációk jelentéstani játéka, mennyiben jellemzi az újabb alkotásokat a hard-edge festészet és a digitális allúziók kettőssége, illetve a metafizikai terek érzéki vibrálása, miképpen gondolta újra Bak a (geometrikus) festészet hagyományait és saját motívumkészletét.

A kiállítás címe a művész által az elmúlt években gyakran használt, sokértelmű képcímet idézi, amely egyszerre utal a formák helyzetére, az életmű (át)alakulása során kialakuló újabb és újabb konstellációkra, illetve azokra az egzisztenciális helyzetekre, amelyek a változást motiválták.

Bak Imre Munkácsy-, Kossuth- és Herder-díjas  festőművész, a magyar művészet kimagasló alakja, aki tavaly decemberben hunyt el. Az 1960-as évek közepén induló magyar művészgeneráció kimagasló tagja volt, aki tevékenyen formálta a magyar kortárs festészet alakulását. változatos, több mint fél évszázados művészpályájával, kivételes érzékenységével, szakmai alázatosságával mély nyomot hagyott a magyar képzőművészben. Elismertsége nemzetközi szinten is kimagasló: művei olyan kiemelkedő külföldi közgyűjteményekben találhatók meg, mint a londoni Tate Modern, a New York-i Metropolitan Museum, a stockholmi Moderna Museet, a berlini Nationalgalerie, a bécsi MUMOK, a zürichi Haus Konstruktiv vagy a pozsonyi Nemzeti Galéria. Itthon a Magyar Nemzeti Galériában, a Ludwig Múzeumban vagy a Székesfehérvári Szent István Király Múzeum találhatók meg az alkotásai.

További információ: https://www.vaszarygaleria.hu/hirek/1287-bak-imre-helyzetek

Nyitókép: Bak Imre – Helyzetek 5.,  2020, akril, vászon 210 x 140 – részlet
Képforrás: Vaszary Galéria