Pannonhalmi Főapátság fesztivalok.info

helyszín

Pannonhalma, Pannonhalmi Főapátság
Pannonhalma, Pannonhalmi Főapátság

dátum

2022. 08. 26. - 28.
Lejárt!

ARCUS TEMPORUM – Kortárs Művészeti Fesztivál

2022. augusztus 26–28., Pannonhalma (Pannonhalmi Főapátság terei)

A Pannonhalmi Főapátság tereit augusztus végén ismét a zenei, irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai töltik meg különleges élményekkel a 18. Arcus Temporum Kortárs Művészeti Fesztiválon. Zenei kuriózummal indít a sorozat idén: korunk „reneszánsz művésze”, Lera Auerbach kiváló karmester, zongorista és zeneszerző saját szonátájának európai premierjét játssza, a fesztivál művészeti vezetőjével, Keller András hegedűművésszel. 

A Pannonhalmi Főapátság 2022-es kulturális-spirituális évadának témája a megújulás. Kapcsolatot tartani a múlttal, tisztelni az elődöket, de új utakat keresni. Tanulni a már meglévőből, továbbörökíteni a hagyományok legfontosabb üzeneteit, de egyéni hangot találni. Az Arcus Temporum Művészeti Fesztivál idén e megújulás gondolata mentén vár kortárs művészeti fesztiváljára.

Programajánló

Zene
Az Arcus Temporumon ezúttal is a klasszikus és a kortárs művészet lép párbeszédre. Az időívek hídjának két pillérét idén a barokk mester, J. S. Bach és a kortárs kiválóság, Lera Auerbach zenéje adja.

karmester
Lera Auerbach
képforrás: Pannonhalmi Főapátság, fotó: Teatro Verdi

Keller András hegedűművész neve szinte összeforrt a fesztivállal, és mindenkor a minőség garanciája. Az Arcus Temporum művészeti vezetője ezúttal is a zenei élet elitjét hozza el a Pannonhalmi Főapátságba. Lera Auerbach mellett többek között a Concerto Budapest, a Keller Quartet, az Anima Musicae, a Classicus Quartet, Kokas Katalin hegedű-, Kelemen Barnabás hegedű-, Csalog Gábor zongora-, Kaczander Orsolya fuvola-, Perényi Miklós gordonka- és Fenyő László csellóművész előadását élvezheted a három nap folyamán.

Pannonhalma fesztivalok.info
Pannonhalmi Főapátság
képforrás: Pannonhalmi Főapátság –press

Irodalom
Az irodalmi programban egy könyörtelenül őszinte és megrendítő színházi felolvasóestre készülj, hisz az előadás alapját adó novella is pont ilyen. Nádas Péter Kossuth-díjas író személyes halálélményét írta meg Saját halál című művében, amely Dömötör András rendezésében elevenedik majd meg a színpadon. Az íróval személyesen is találkozhatsz az Arcuson. Nádas Pétert – mint a fesztivál irodalmi díszvendégét – Bazsányi Sándor irodalomtörténész, esztéta kérdezi megújulásairól. A szerző azont túl, hogy kiváló író, kiemelkedő fotóművész is, fotótárlata különleges látásmódjába enged bepillantást.

Arcus Junior Alkotótábor
Vajon hogyan születhet újjá élőképben egy régi műalkotás, egy mai fotó vagy épp egy saját mű? Az Arcus Junior Alkotótábor adja meg erre a választ. A Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói a tavalyi év után, idén ismét meghívást kaptak, hogy inspirációt merítve a Szent Hegy és a bencés szerzetesközösség lelkiségéből közös alkotást hozzanak létre. Az izgalmas kísérletbe ezúttal a rigai, a római és a drezdai művészeti egyetemek két-két hallgatója is bekapcsolódik.

Spirituális élmények
A gazdag programkínálat a spirituális élményekben teljesedik ki. A fesztivál vázát a szerzetesközösség imádságos napirendje adja, amely több mint ezer éve határozza meg a pannonhalmi bencések életét. Minden testvér amator loci, azaz a „hely szerelmese”. Erről a különleges, hagyományokban gyökerező kötődésről tesznek tanúbizonyságot minden egyes alkalmon, amit az Arcus Temporumon felkínálnak. Ezen a három napon nemcsak a monostort és gyűjteményeiket, de valamiféleképp életüket is megosztják a vendégekkel. Például amikor közös ünneplésre hívnak a 2012-ben felújított Szent Márton-bazilika megszentelésének 10. évfordulóján. És akkor is, amikor pont a Megújulás évadára elkészült Ásványtár kincsei között tartanak vezetést.

Pannonhalma - séta
Pannonhalmi Főapátság
képforrás: Pannonhalmi Főapátság –press

A Pannonhalmi Főapátság abban bízik, hogy az Arcus Temporum Művészeti Fesztivál vendégei a Szentírás, a szerzetesi hagyomány, a pannonhalmi szerzetesközösség jelenlegi lelkiségi kincsei, valamint a kortárs művészeti reflexió fényében rátekintenek saját élethelyzetükre, igényeikre és tapasztalataikra, és akár a megújulás néha fájdalmas, olykor pedig lelkesítő útján is elindulnak.

További információ: https://www.arcustemporum.com, https://www.facebook.com/ArcusTemporumMuveszetiFesztival

Nyitókép képforrás: Pannonhalmi Főapátság – press