Várkert bazár karácsony

helyszín

Budapest, Várkert Bazár
Budapest, Várkert Bazár

dátum

2022. 11. 27. - 2022. 12. 31.
Lejárt!

ADVENT A VÁRKERT BAZÁRBAN

2022. november 27. – december 31., Budapest (Várkert Bazár)

A Várkert Bazár színes és tartalmas adventi programsorozatában advent négy vasárnapján iparművészeti vásár, családi programok és nagyszabású ünnepi produkciók várnak. A délelőtti és a délutáni programokat a közös, ünnepélyes gyertyagyújtás köti össze az esti koncertekkel, amely még meghittebbé teszi az adventi várakozást.

Az adventi hétvégéken ingyenes családi programokkal, kortárs iparművészeti vásárral és különleges hangulatú zenei produkciókkal, valamint karácsonyi tematikájú vezetett sétával várnak. Az esti koncertek előtt a fellépőkkel közösen meggyújtják az adventi koszorú egy-egy gyertyáját, és néhány ünnepi gondolat megfogalmazásával teszik meghitté az adventi várakozást.

Programajánló
2022. november 27., december 4., 11. és 18.

Iparművészeti vásár
Advent négy vasárnapján több mint félszáz népszerű dizájner és díjnyertes tervező művészi munkái és a hazai iparművészet remekei várnak, ahol nemcsak a csodás alkotások között válogathatsz és vásárolhatsz, hanem az alkotójukkal is találkozhatsz, illetve részt vehetsz az általuk vezetett workshopokon.

Az egész napos vásár a Rendezvényterem aulájában 10 órától az esti programok végéig nyitva lesz, és kedvezményt is biztosít a programokra érkezőknek.

Gyerekeknek, családoknak
Változatos programok várják a családokat advent négy vasárnapján. Az interaktív családi játékok és az egész napos kézműveskedés mellett Grecsó Krisztián Belefér egy pici szívbe című verseskötete megzenésített formában lesz hallható minden vasárnap 11 órától a szerző és a Csík zenekar válogatott tagjainak ingyenes, táncos-dalos gyerekkoncertjén.

Bábelőadásokon a Betlehemi történetet és Kippkopp havas kalandjait élvezhetik a gyerekek, de Csajkovszkij varázslatos Diótörőjét is megnézheti a család a Royal Balett felvételének vetítésein.

Diótörő Royal Ballet
A diótörő
Fotó: Royal Ballet – ROH
képforrás: Várkert Bazár – Várkapitányság 

Ünnepi nagykoncertek
November 27-én Kozma Orsi énekesnő és a Hot Jazz Band első közös műsora kínál adventi hangulatot felcsendülő amerikai és hazai slágerekkel.

zenészek
Kozma orsi és a Hot Jazz Band
képforrás: Várkert Bazár – Várkapitányság

Már hagyomány, hogy Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra együtt ünnepeli a karácsonyt, December 11-én Ünnep – Klasszikusok könnyedén címmel készülnek különleges koncertre, amelyhez idén is csodálatos vendégek csatlakoztak: ezúttal Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekesnő és Rab Gyula operaénekes, valamint a Danubia Zenekar válogatott zenészeinek közreműködésével lépnek színpadra. A jazz, a swing és a pop mellett ezúttal a klasszikus zene is nagy szerepet kap a műsorban. A művészek könnyűszerrel lépkednek a műfajok között, és csodálatos zenei utazások koronázzák meg a karácsonyi hangulatot.

zenészek
Miklósa Erika és Tóth Vera
képforrás: Várkert Bazár – Várkapitányság

December 14-én Karácsony János James hozza közelebb zenéjét a közönséghez a Várkert Akusztik szezonzáró rendezvényén. Ikonikus vagy éppen ritkán játszott dalokkal és történetekkel lép fel az egykori LGT legendás énekes-gitárosa.

Karácsony János James
képforrás: Várkert Bazár – Várkapitányság

December 18-án lesz kereken tizenöt éve, hogy bemutatkozott a Budapest Bár. Az egyedi felállás ugyan egyetlen albumnak indult, mára koncertező zenekarrá vált a népszerű formáció. A védjegyükké vált egyedi stílus gyökerei az 1920-30-as évekbeli, budapesti kávéházak világáig nyúlik vissza. Az ismert és kedvelt dalokat cigányzenei alapokon, jazz, pop, rock, klezmer és számos zenei műfaji elemmel ötvözve értelmezik újra – ezzel megteremtve egy új zenei irányzat, a gypsy lounge alapjait.

zenekar fesztivalok.info
Budapest Bár
képforrás: Várkert Bazár – Várkapitányság

Most 12 énekessel, 5 zenésszel és két koncerttel ünnepel advent utolsó vasárnapján a teljes Budapest Bár csapat. A vadonatúj dalok mellett rég elfeledett dallamokat, valamint új köntösbe öltöztetett ismert slágereket szólaltatnak meg.

Hazai hagyományok felelevenítése
December 3-án Ó, fényességes szép hajnal címmel a bukovinai székelyek hagyományait eleveníti fel dalokkal, táncokkal, mesékkel és betlehemes játékkal az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör.

A sort a Téli táncfolytatja december 4-én, melyben a Magyar Nemzeti Táncegyüttes jeles szokásainkat kelti életre. A nagyszerű táncosok előadása – Zsuráfszky Zoltán koreográfiájával – bepillantást nyújt a régi fonóbéli esték hangulatába.

Magyar Nemzeti Táncegyüttes
képforrás: Várkert Bazár – Várkapitányság

December 8-án a Rejtélyes Történelem idei utolsó eseményén a magyar polgári konyha és nemzeti ízvilágunk születésének nyomába eredhetsz Katona Csaba történész és Paksa Rudolf gasztrotörténész előadásán.

Várkert Irodalom
A Várkert Irodalom karácsonyi különkiadással jelentkezik: az Aposztróf esten adventi szezonzárásként Juhász Anna irodalmár vendége ezúttal két alkotó család lesz december 5-én. Karácsonyi történetek, szokások és irodalmi művek körül folyik majd a beszélgetés Szabó T. Anna költő és férje, Dragomán György író, valamint Lackfi János író és lánya, Lackfi Dorottya énekes részvételével.

December 6-án az idei utolsó Márai-esten az író ünnepről született gondolatait, írásait ismerheted meg Hirtling István színművész és Mészáros Tibor irodalomtörténész előadásában.

Adventi programok a megújuló Budavári Palotanegyedben
A Várkert Bazár külső helyszínén szabadtéri adventi kalendárium.  Porka havak esedeznek… címmel rendezik meg a szabadtéri karácsonyi kiállítást a Néprajzi Múzeummal együttműködésben, archív gyűjteményükből válogatva, felidézve a Kárpát-medence ünnepi időszakához kapcsolódó népszokásokat, melyek közül több ma is velünk él.

Szabadtéri kiállítás
képforrás: Várkert Bazár – Várkapitányság

A szabadtéri kiállítás folytatódik a Halászó gyerekek kútjánál található karácsonyi vásáron. Ha elsétálsz ide, megismerheted a tavaly megújult térrészt és a Habsburg-kaput, de persze lesznek forró italok, meleg finomságok és Betlehem is.

Mesék a fényben címmel izgalmas kézműves foglalkozások várják a gyerekeket a Hunyadi-udvar karácsonyfájánál, ahonnan betérnek majd a fényárban úszó Szent István-terembe is megcsodálni a Zsolnay díszítéseket.

A Sisi, Magyarország szerelmese című hangulatos vársétán felfedezheted Erzsébet királyné kedvenc budai kertjeit és a hajdani Királyi Palota helyszíneit, valamint a róla elnevezett lépcsőházat az Ybl Miklós tervei alapján épült, neoreneszánsz stílusú Várkert Bazárban. További információ: https://budaivarsetak.hu

Advent a segítségnyújtás jegyében
Idén sem marad el az adományozás. Az Ökumenikus Segélyszervezet országos adománygyűjtéséhez Te is tudsz csatlakozni: a Szent István-teremben és a Várkert Bazárban is lesz lehetőség elhelyezni az adományokat a kihelyezett perselyekben.

TIPP! További ünnepi programok
Többet magunkról – a Grecsó fivérek estje (december 29.)
Best of 2022 – Random Trip előszilveszteri minifesztivál (december 30.)
– Szilveszteri Party (december 31.)

További részletek, aktuális információk:
https://varkertbazar.hu, https://www.facebook.com/varkertbazar

Nyitókép: Várkert Bazár, képforrás: Várkert Bazár Várkapitányság