zenekar

helyszín

Budapest, Müpa
Budapest, Müpa

dátum

2023. 02. 05.
Lejárt!

időpont

Egész nap

A NÉPZENE ÜNNEPE

2023. február 5., 15 órától, Budapest (Müpa)

A népzene lenyűgöző sokszínűségét ünnepli a Müpa a táncháztól a világzenéig. Február 5-én fergeteges folklórünnep vár a Müpában gyermekkoncerttel, táncházzal és gálaműsorral.

A Müpa 2008-ban hívta életre azt a hagyományt, hogy fergeteges hangulatú koncertekkel együtt ünnepeljük közös örökségünket, a népzenét. Az évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő esemény idei válogatása nemcsak az autentikus hangzásvilágot állítja középpontba, hanem arra is rámutat, hogy mennyiféle módon inspirálja hagyományunk a kortárs együttesek alkotóit, és hogy milyen tökéletesen harmonizál a népzene más zenei műfajokkal – a jazz, a balkáni zene vagy a punk világát is ezer színnel és ízzel gazdagítja. Erre a végtelen sokszínűségre bőven hallhatsz példát a folkünnep és az esti gálakoncert fellépőitől.

Programajánló

Míves Mesterségek – gyerekkoncert (15 órától, Üvegterem)
A folklórkavalkádot Páll Éva és zenekara nyitja majd, akik az egész család számára élvezhető táncos műsorral készülnek. A Míves Mesterségek a régi népi foglalkozásokat mutatja be népdalok, mondókák és mesék segítségével: lesznek itt kenderfonó asszonyok, vásznat szövő takácsok, ruhát varró szabók, de feltűnnek cipészek és csizmadiák, fazekasok és kovácsok, molnárok és pékek is.

művésznő
Páll Éva
képforrás: Müpa – press

Cigány táncház: Khamoro / Farkas Zsolt (18 órától, Előcsarnok)
A magyarországi és közép-európai autentikus cigány kultúrát és hagyományokat ápoló Khamoro együttes és vezetőjük, Farkas Zsolt cigány táncháza vár, amivel tökéletesen ráhangolódhatsz a gálaműsorra.

Gálaműsor (19 óra, Hangversenyterem)
Az ünnep nem ünnep gála nélkül: a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben ezúttal is a műfaj legjava váltja majd egymást a színpadon a házigazda, Eredics Gábor szakértő tolmácsolásával.
Az esti fellépők sorát az új népiénekes-generáció egyik legnagyobb tehetsége, Básits Branka nyitja, aki szerb népzenei örökségét idézi meg nemrégiben megjelent első saját lemezének anyagából. Az őt követő Tímár Sára neve már jól ismert, hiszen a Junior Prima díjas énekesnő számtalan formációban – köztük a legendás Sebő együttes és a Dalinda énekegyüttes tagjaként – lépett már színpadra. Zenekarával ezúttal Ének a határtalanról című negyedik albumának dalaiból ad ízelítőt. A gála első részét egy igazi nagyágyú, a hazai etnojazz egyik legnagyobb formátumú fúvósa, a Vujicsics együttesből is ismert Borbély Mihály zárja majd.

A szusszanásnyi szünet után a ’60-as, ’70-es évek magyar népzenei vonulatokkal kísérletező együtteseinek repertoárjából táplálkozó folk-rock-zenekar, a MORDÁI tesz arról, hogy a hangulat megmaradjon. Őket a hazai népzenei mozgalom elismert fiatal muzsikusaiból álló, a rögtönzésektől sem megriadó Magyar Banda követi, az estet pedig a beás cigányzenét játszó Kanizsa Csillagai fergetegesnek ígérkező műsora zárja.

Magyar táncház: Budapest Mezőség Band / Kalász Máté (22 órától, Előcsarnok)
A jó hangulat pedig nem ér véget, hiszen akárcsak előtte, a gálaműsor után is táncház lesz. A megfelelő levezetésről 22 órától a kifejezetten táncházakon muzsikáló Budapest Mezőség Band gondoskodik majd.

zenekar
Budapest Mezőség Band
képforrás: müpa – press

További információ: https://www.mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/a-nepzene-unnepe-a-tanchaztol-a-vilagzeneig-2023-02-05_19-30-bbnh

Nyitókép: Budapest Mezőség Band, képforrás: Müpa – press

Címkék:, ,