plakát

helyszín

Budapest, Néprajzi Múzeum

dátum

2023. 03. 05.
Lejárt!

időpont

10:00 - 18:00

A NÉPRAJZI MÚZEUM NAPJA

2023. március 5., Budapest (Néprajzi Múzeum, Néprajzi Múzeum Gyűjteményi Központ)

Ingyenes családi programok két helyszínen a Néprajzi Múzeum Napján. Március 5-én, a 151. évforduló alkalmából az új épületben első alkalommal vehetsz részt a mintegy 30 izgalmas, ingyenes programon, amelyek a Dózsa György úti új épületben, valamint a Szabolcs utcai Néprajzi Múzeum Gyűjteményi Központban a múzeumi munka eredményeibe és kulisszatitkaiba nyújtanak betekintést

Tárlatvezetések, zenei programok, könyvbemutató, térzene, családi pontgyűjtőjáték, a múzeum 150 éves történetét bemutató interaktív digitális kiállítás, beszélgetések és filmvetítések is várnak vasárnap 10 és 18 óra között a két helyszínen.

A hagyomány szerint az intézmény minden évben felidézi Xántus János 1872. március 5-i igazgatóőrré történő kinevezését. Xántus ázsiai expedíciója során gyűjtött hatalmas állattani anyagból, valamint 2500 darabos, párját ritkító borneói etnológiai gyűjteményéből hozta létre a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályát, mellyel lefektette a későbbi Néprajzi Múzeum alapjait.

Programajánló

A korábbi években a nagyszabású költözés és a világjárvány miatt nem volt lehetőség bepillantani a Néprajzi Múzeum napján a múzeumi munka eredményeibe és kulisszatitkaiba. Idén, a 151. évforduló alkalmából viszont már az új épületben, személyes vehetsz részt a programokon. Csaknem 30 izgalmas eseményből válogathatsz, melyek közül érdekes attrakciónak ígérkezik a múzeum 150 éves történetét bemutató interaktív digitális kiállítás.

A Néprajzi Múzeum 150. – Képek, tárgyak, események című digitális tárlat a múzeum történetének minden évéből kiemel egy vagy több eseményt: épületek, költözések, kiállítások, jeles személyek, kiemelkedő gyarapodások, gyűjtések, terepmunkák, tudományos teljesítmények vagy egyszerű hétköznapi események elevenednek meg a különböző időszeletekben. Az 1871 és 2022 közötti időszak válik hozzáférhetővé a múzeum szemüvegén keresztül, képben, hangban, mozgóképen, s felfedezhetővé válnak a különböző korok múzeumi eseményei. A 150 éves időutazás megnyitója március 5-én 13.30 órakor lesz.

A 150-nel a Föld körül kalandos családi pontgyűjtő játékban a világ 5 táját és a múzeumtörténet főbb állomásait járhatod be. A játékpálya mentén kerámiákon rejtőzködő afrikai állatok, tollkoronát viselő brazíliai indiánok, dunai halászok, ázsiai kincsek és Óceánia különös lakói lesznek a kísérőid. 5 állomás, 5 izgalmas játék, 5 igazoló pecsét, amellyel ajándéksorsoláson vehetsz részt.

Györffy István néprajzkutató születésének 100. évfordulója alkalmából 1984-ben került a Néprajzi Múzeum Kossuth téri épületének homlokzatára az az emléktábla, amelyet a múzeum új, városligeti épületében a folytonosság jegyében ismét elhelyeznek. Az emléktábla-avatáson Fekete Ernő színművész működik közre.

Az ingyenes vasárnapon ezen felül rendhagyó tárlatvezetéseken is részt lehet venni Őze Áron és Medveczky Balázs színművészekkel. Könyvbemutató, előadások, térzene, beszélgetések, mozi, mesematiné, fenntarthatósági workhop, igazi programkavalkád vár, valamint fellép a Söndörgő és a Momentán Társulat is.

Ezen a különleges napon a Néprajzi Múzeum raktárai és restaurátor műhelyei is megnyílnak, valamint az Etnoshopban és az Etknow könyvesboltan kedvezményes vásárral is várnak.  

A múzeum munkatársai a speciális látogatói igényekre is gondolnak: a sikerek és nagyothallók jelnyelvi tárlatvezetésre készülhetnek.

További információ: https://www.neprajz.hu/hirek/2023/ingyenes-vasarnap-a-neprajzi-muzeum-napjan.html

Nyitókép képforrás: Néprajzi Múzeum – press