Várkert Bazár
EGYÉB

NYÁRI ÉLMÉNYEID a Várkert Bazárban

A Várkert Bazár júniustól szeptemberig tartó programsorozatát 2023-ban a sokszínűség jellemzi, amely feledhetetlen kulturális élményeket kínál, s frissítően hat mindenkire a Várkert Bazár különleges épületcsoportjában: lesznek irodalmi előadások, különböző műfajú zenei koncertek, táncelőadások, Múzeumok Éjszakája, izgalmas séták, s lesznek újdonságok is.

A Várkert Bazár turisztikai látványosságai, gyönyörű kertje és páratlan dunai látképe mellett egész nyáron izgalmas programokkal vár. A kilencedik kulturális évad nyári művészeti kínálatában a klasszikus zene és a könnyedebb dalamok mellett épp úgy megtalálod a táncot és a filmvetítést, ahogy a kiállításokat vagy a gyerekprogramokat is. Új helyszínként kapcsolódik be a programsorozatba a gyönyörűen felújított Lovarda vagy a különleges hangulatú Neoreneszánsz kert is.

Programajánló

Az idei évadban kiemelt programként szerepel például egy nyárindító Családi nap vagy a Múzeumok Éjszakája. Az idén 30 éves jubileumát ünneplő Bozsik Yvette Társulat emblematikus, Lakodalom című táncelőadását mutatja be, a 10 éves születésnapját ünneplő Kelemen Kabátban zenekar pedig nagykoncertre készül.  Kollár-Klemencz László zenész, író A folyó című koncertjén átélheted, hogy mit jelent számára az ember és a természet kapcsolata, a Keep Floyding zenekar a Pink Floyd zenéjét hozza el kiegészítve improvizatív és vizuális elemekkel, de itt lesz a Mörk zenekar is új számokkal, ahogy Saya Noé, aki a Várkert Bazár szabadtéri Electric Lounge sorozatában mutatkozik be. A Petőfi 200 évfordulóhoz kapcsolódva Ferenczy György és az 1ső Pesti Rackák egy Petőfi-rockkoncertet adnak, a tavalyi Balatonról szóló sikeres kiállítás után idén ismét a magyar tenger lesz a téma: a kiállítás a Balaton körül található, bő 100 év emblematikus épületeit mutatja be, s nem maradnak el a filmvetítések sem.

Részletes nyári műsor: https://varkertbazar.hu/esemenyek

KIEMELT PROGRAMOK

● Irány a nyár! – családi nap (június 11.)
Inspiráció a nyári szünethez: gyerekkoncertek, interaktív játszóház, kézműves-foglalkozás és tavaszi karikatúra készítés várja a kicsiket és nagyobbakat a nyárindító családi kavalkádon.

● Múzeumok Éjszakája (június 24.)
A 100 év szezon kiállításhoz kapcsolódik a Tervezd meg és építsd meg! című építészeti workshop gyerekeknek, ahol a Balaton-partiépületek ihletésében maketteket, térbeli konstrukciókat készíthetnek. Láthatod A művészet templomai: A Prado Múzeum és Az én Rembrandtom című filmeket, megnézheted a Szent István-termet, s részt vehetsz a BudaVára című tematikus sétán is.

● Szabadtéri kiállítás
100 év szezon – Építészeti emlékeink a Balaton-parton címmel nyílik meg a hagyományos nyári tárlat júniusban, amely közel százéves időszakot ölel fel a régió kultúrtörténetéből. A bemutatott üdülőhelyi épületek – például szántódi rév vagy a balatonfüredi vitorlás klub épülete –különböző korszakokat, eltérő társadalmi és építészeti felfogásokat tükröznek a 19. század utolsó évtizedeitől a trianoni döntést követő turisztikai fejlesztések, majd a hatvanas és nyolcvanas évek építészetén át napjainkig.
A tablók egy-egy ma is álló balatoni épületet hoznak el a Duna-partra, bemutatva jelenkori arcát, funkcióját és építészeti karakterét, valamint archív életképeken keresztül visszaidézve száz év nyarának emlékeit.

SZABADTÉRI KONCERTEK

A Várkert Bazár csodálatos dunai panorámát kínáló, szabadtéri koncerthelyszínei egész nyáron várnak nagyszínpados sztárokkal, jazz és komolyzenei párosításokkal, feltörekvő fiatal zenekarokkal és a hazai elektronikus szcéna képviselőivel.

Június 9.
A folyó címmel ad koncertet a Kollár-Klemencz Kamarazenekar. Az új album folytatása a mélyre hatoló munkának, amit Kollár-Klemencz László az irodalomban és a zenében is követ, egyszerre természetes és természetfeletti, egyszerre hordozva a magyar kultúra nyomait és a határok nélküliséget.

Június 10.
A Kelemen Kabátban 10. születésnapját ünnepeli egy fergeteges nagykoncerten, felidézve a zenekar első évtizedének kultikus dalait és nagy pillanatait.

Június 11.
Saya Noé ígéretes zenei tehetség hangulatos pop-noir dallamai csendülnek fel az Electric Lounge sorozatban, valahol Lana Del Rey és Billie Eilish zenéjének környékén.

Június 17.
A jazz ésa  barokk találkozik a Zenében szabadon koncerten a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Tálas Áron Trió előadásában, bátran értelmezve újra a barokk harmóniákat, formákat, hangulatokat.

Június 30.
A  Shine on! koncerten a Pink Floyd-rajongók élhetik át újra a Keep Floyding nagyszínpadi varázslatát, hogyan fér meg egy színpadon kedvencük albumhűelőadásmódja és az élőzene varázsa.

Július 8.
A Belau – Hien – Maluridé trió közös koncertjén három egyedi stílusú electronica előadó áll majd színpadra.

Július 21.
Különleges Petőfi-koncert dübörög majd Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, valamint a Modern Art Orchestra közreműködésével megalkuvást nem ismerő, bluesos-rockos előadásban a Petőfi 200 emlékév keretében.

Augusztus 5.
A Mörk és a Nunki Bay Starship legénysége érkezik izgalmas hangzásokkal a soul és a funk hullámain nagyszerű dalokkal és pozitív hangulattal.

További fellépők
A sokszínű koncertek sorában fellép még Boggie 10 éves jubileumi koncertjén, Zságer Balázs friss elektronikus dallamvilágokkal, Kozma Orsi, Meo Culpa x Zahár Fanni valamint az Ybl Pop sorozat különleges párosításaival Co Lee & Kolibri, Raklap & Zækar, Kristoaf & Ajsa Luna és Orlando x Dom Beats & Slapstick?

IRODALOM, TÁNC, MOZI, VÁRSÉTÁK

Június 5.
A Márai-estek sorozatban Hirtling István színművész Élet, bor, humor című előadását láthatód, melyben Márai borral kapcsolatos írásai mellett nagyobb szerepet kap majd a humora. 

Június 19.
A OpeRandi szezonzáró eseményén illatozó dallamokkal elevenedik meg a Szentivánéji álom című opera, hiszen ezúttal a virágok és a hozzájuk kapcsolódó áriák kerülnek középpontba.

Június 21.
A tenger titkai című zenés irodalmi esten Juhász Anna vendége lesz Rakonczay Gábor világrekorder óceáni evezős és Wunderlich József színművész.

Augusztus 13.
A Don Quijote táncelőadása kerül színre Feledi János koreográfiájában. A vándorló lovag története ezúttal a bátorságról és a csalódás elleniküzdelemről szól.

Szeptember 10.  
A nyári programsorozat zárásaként Bozsik Yvette Kossuth-díjas koreográfus Lakodalom című táncelőadását láthatod, melyet a nagyapja emlékére készített három évtizede. Az emblematikus produkció újragondolva, új jelmezekkel és díszlettel, új koreográfiával kerül színre az idén 30 éves jubileumát ünneplő Bozsik Yvette Társulat nyárzáró előadásaként. Szürreális családi kép egy falusi esküvőről, melynek koreográfiájában úgy keverednek a hagyományos néptánc elemei groteszk megjelenésben a modern tánc gesztusaival, ahogy Lajkó Félix zenéjében a népzene, a jazz és a modern zene.

Kertmozi
Népszerű filmvetítéseink az elmúlt évek legjobb magyar alkotásaival jelentkeznek szabadtéri kertmoziként, angol felirattal. Alkotói beszélgetések vezetik fel a filmeket, betekintve a kulisszák mögé, és idén is bemutatjuk a Friss Hús és a MOME Anim válogatott alkotásait.

Budai Várséták
Fedezd fel a Budavári Palotanegyed romantikus arcát! A Budai Várnegyed tematikus sétái kiváló randiprogramot kínálnak, amelyeken sétavezetők mesélik el a Budai vár 800 évének kalandos történelmét és titkait, és megmutatják páratlan kulturális és művészeti értékeit.

NYÁRI ÉLMÉNYEID a Várkert Bazárban
2023. június – szeptember, Budapest (Várkert Bazár)
https://varkertbazar.hu

További információ: https://varkertbazar.hu, https://www.facebook.com/varkertbazar

Nyitókép: Várkert Bazár, képforrás: Várkapitányság

Oszd meg másokkal is az eseményt!