Skanzen
EGYÉB

SÉTÁLÓJEGGYEL NYIT A SKANZEN

Fedezze fel a Szabadtéri Néprajzi Múzeumot a kora tavaszi hétvégéken!

Idén már március első hétvégéjétől ellátogathatsz hazánk legnagyobb szabadtéri múzeumába, ahol a hagyományos március 15-i huszáros nap és a húsvéti szezonnyitás előtt sétálójeggyel barangolhatod be a 75 hektáros területet.

A tavaszi előszezon 2024-ben március 2-i hétvégével indul a Skanzenben, ahol a gyönyörű természeti környezetben a kilenc tájegységen keresztül a magyar nyelvterület népi építészetével, lakáskultúrájával, gazdálkodásával és életmódjával ismerkedhetsz. 

Tudtad?
… hogy a Skanzen a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található? A Sztaravoda-forrás és patakvölgy szomszédságában helyezkedik el, ahol az őshonos flóra még háborítatlanul él a völgy vonalát követő galériaerdőben.

Séta a Skenzenben

A múzeum területén sétálva a hóvirág mellett számos más védett növény és állat tavaszi újraébredését is megfigyelheted. A családdal remek program a Skanzen rejtett ösvényeit és a 7 km-t felölelő sétaútját bejárni, amelyek igazi természetközeli kikapcsolódást kínálnak.

Érdemes felfedezni a Magyar Madártani és Természetvédelmi Intézettel közösen kialakított tanösvényt is, ahol a madarak etetésével, gondozásával, a különböző odútípusokkal, sőt még süntanyával is megismerkedhetnek a családok.

A bejárattól egy 3 km-es oda-vissza túrával elbarangolhatsz a Skanzen görögkatolikus templomához, az erdőkkel övezett dombtetőn álló Mándoki templomhoz, útba ejtve a Bakony, Balaton-felvidék tájegység utcasorát. A rejtett fatemplomocskától csak rövid séta a „tokaji szőlőhegy”, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik Szentendrére és a környező hegyekre.

A gyerekek nagy kedvence a patak mentén, a vízimalom mellett található Mesekert játszótér. A Kő Boldizsár által készített játékokon olyan magyar népmesék elevenednek meg, mint A kisgömböc, Az iregi kakasok, Az igazmondó Góbé vagy A kismalac és a farkasok. A mesék pedig nemcsak a játékszereken élhetők át, hanem a helyszínen olvashatóak is, így azok a szülők és gyerekek is ismerősként üdvözölhetik a színes figurákat, akik itt találkoznak először az adott népmesével.

Ha séta közben megéheznél a Skanzen Pékség aranybarnára sült kiflivel, sajtos pogácsával, kakaós csigával, szilváspapuccsal és sok más finomsággal vár.

A múzeum meglátogatására akár négylábú kedvencedet is hozhatod, amennyiben vállalod, hogy pórázon vezeted őt. A sétaút kerékpárral és babakocsival is biztonságosan bejárható.

Az előszezon hétvégéi: március 2–3., március 9–10. és március 23–24. 

Megjegyzés! Az előszezon hétvégéin a porták, enteriőrök, kiállítások nem lesznek látogathatók, a sétálójeggyel a Skanzen tájegységeit lehet megtekinteni.

További információ: https://skanzen.hu/hu/jo-tudni/hirek/setalojeggyel-nyit-a-skanzen

Nyitókép képforrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum, fotó: Mohai Balázs

Oszd meg másokkal is az eseményt!