Sup fesztivalok.info
EGYÉB

SUP – lendület, töretlen lelkesedés, és ami mögötte van… – interjú GYURIÁN ZOLTÁNNAL

Gyurián Zoltánnal, a visegrádi outdoor.maffia vezetőjével, a 2020 tavaszán első ízben megszervezett, azóta komoly népszerűségnek örvendő visegrádi SUP-túrák fiatal pionírjával latolgattuk mindazt, amit a 2021-es szezon reményeink szerint tartogathat. 

Nagyon jó látni, hogy komoly stratégia mentén végiggondolt, szolgáltatásukat tudatosan fejlesztő fiatalokkal is számolhat immáron a Dunakanyar szolgáltatószektora. Még akkor is, ha Zoli minden bizonnyal visszautasítaná a jelzőt, ha valaki egyszerűen csak „leszolgáltatózná”.

De mi is az a SUP?
A SUP (ejtsd: szup) – Stand Up Paddle, magyarul leginkább állószörfözést vagy állva-evezést jelent. Egy olyan sport, amit bárki, korra és nemre való tekintet nélkül kipróbálhat és örömét lelheti benne. Egy SUP rengeteg dologra használható: a vízi túrázástól, a kardioedzésen át a jógáig, mindenre kitűnő. Csendben, a “vízen járva” fedezheted fel a világot, gyönyörködhetsz a természetben, anélkül, hogy megzavarnád azt, vagy kárt tennél benne. Remek kikapcsolódási forma minden korosztály számára. Te már kipróbáltad?

Hogyan értékelnéd az outdoor.maffia 2020-as évét?
Talán nem hangzik olyan jól elsőre, de nekünk nagyon tanulságos volt és hihetetlenül sokat fejlődtünk, tanultunk ebben az egyébként viszontagságos esztendőben. Ez volt az első évünk, az outdoor.maffia 2020 kora tavaszán indult. 6 db deszkával kezdtem, amit később sikerült feltornáznom 9-re, de hamar kiderült, hogy érdemes lesz komolyabban venni ezt a dolgot az eszközpark tekintetében is, mert nem maradt érdeklődés híján a dolog. Amíg jó idő volt, gyönyörűen lehetett túrákat szervezni a hatályos covid-előírások betartása mellett is.

Milyen túráitok voltak tavaly?
Valójában egyféle túrát hirdettem meg eredetileg, ez a 6 km-es Visegrád–Dunabogdány túra volt. Nagyon bevált, nagyon szerették, akik kipróbálták, sokan többször is visszatértek. Volt délelőtti és volt délutáni időpontunk is, de amit nagyon sikeresnek könyvelhettünk el, az a pénteki és szombati Naplemente Túra. A legerősebbek pedig végig a vasárnapok voltak.
Ezek a túrák mind megmaradnak. Sőt! A legkeményebb, egyedi időpontokban megszervezett túránkat is megtartjuk, amelyben 4,5-5 órán át vagyunk vízen, s amely Esztergomból indul és Visegrádon ér véget.  

SUP-túra – outdoor.maffia
képforrás: Visegrád TDM

5 óra SUP-pal? Ez azért nem kezdőknek való, igaz?
A SUP-ban a legjobb, hogy szinte egyetlen komoly előfeltétele van, ez pedig nem más, minthogy tudjunk úszni. Minden mást elmagyarázok a túra előtt, nagyon gyorsan elsajátítható a sport alap szinten, ráadásul azonnal élvezhető (nem fáj, nem fáraszt, nem igényel döbbenetes koncentrációt, tehát a deszkán állva egész nyugodtan elbámészkodhatunk, és bizony van mit nézni errefelé…)
De a kérdésedre válaszolva: igen, az 5 órás túra már egy másik szint. Ezt olyan csoportoknak ajánlom, amelynek tagjai már felkészültebbek, tapasztaltabbak, nem először állnak deszkán. Közel sem teljesíthetetlen, de elsőre valóban nem javaslom az Esztergom-Visegrád távolságot.

2021-re terveztek újdonságokat?
Bizony. Néhány nappal ezelőtt érkeztek meg az új deszkák, egészen pontosan 17 db új JOBE Aero Loa, tehát aki most jelentkezik túrázni, már egész biztosan ezekkel a 0 km-es gyönyörűségekkel vághat neki a Dunának, ha velem tart.
Új túráink is lesznek. Tervezek havi 2 rendhagyó programot, amelyek során olyan területeket is szeretnénk majd közösen felfedezni, mint az Esztergom és Tát közötti Dunaszakaszon található holtágak. De ha a sors is úgy akarja, megyünk a Balatonra is. Zánkáról indulva szeretnénk átevezni a Balatont július 10-én. A szervezés már zajlik.
Egyébként Müller Antival, az Eltekerentyű vezetőjel tervezünk olyan közös szervezésű túrákat is, amelyek leegyszerűsítve a képletet nagyjából úgy festenének, hogy „odafelé SUP, visszafelé e-bike”.
A koncepciót és a logisztikát már kidolgoztuk, nagyon várjuk már az első alkalmakat!
De lesz gasztro SUP-túra is, ha sikerül megegyeznünk a kiszemelt partnerekkel, pluszban pedig még idén szeretnék beindítani kifejezetten párok számára szervezett, romantikus SUP-túrákat is.

Mit kell tudnia annak, aki eddig sosem próbálta még a SUP-ot, de szívesen belevágna?
Tényleg nem kell a kezdéshez tulajdonképpen semmiféle előképzettség. Amit megkövetelünk, az természetesen az úszni tudás, azonban mentőmellény nélkül nem indulunk el soha, ennek ellenére sem.
Mindenki, aki foglal, emailben kap egy kisokost, amiben minden tudnivalót összeszedtünk, de tényleg hangsúlyozom, hogy lényegében bárki jöhet, akinek kedve van. Jelenleg háromféle méretben vannak deszkáim, tehát gyerekekkel is lehet jönni, illetve azokat is szívesen várom, akik jelentősebb súllyal bírnak, számukra is van deszkánk.

Azt mondd el még zárásképpen, milyen elérhetőségeitek vannak, hogyan érhet el benneteket a legkönnyebben, aki szívesen belevágna egy SUP-túrába, és ezt az interjút olvasva most hall rólatok először?
A legegyszerűbb és leggyorsabb módja, ha telefonon, vagy emailben keresnek fel az érdeklődők. Bármilyen kérdés merülne fel, nagyon szívesen válaszolok, és ugyanezen csatornákon közvetlenül jelentkezni is lehet a túrákra.

OUTDOOR.MAFFIA
Tel.: +36 20 661 7974 ● E-mail: outdoormaffia@gmail.com
Web: https://www.outdoormaffia.com ● Facebook: https://www.facebook.com/outdoor.maffia

Forrás: Visegrád TDM, https://visitvisegrad.hu
Nyitókép: SUP-túra – outdoor.maffia, képforrás: Visegrád TDM

Oszd meg másokkal is az eseményt!