koncert
EGYÉB

KARMELITA KONCERTEK – III. évad

Új évaddal folytatódik a Karmelita Koncertek programsorozat a Budavári Palotanegyedben, amelynek koncertjei jeles kulturális napokhoz kötődnek és a komolyzenei repertoárt helyezik előtérbe.

A Karmelita nemcsak a Budavári Palotanegyed egyik ikonikus épülete, de kulturális helyszínként is több százéves múltra tekint vissza. 1790-ben az első magyar nyelvű előadás színhelye volt, olyan neves művészek léptek fel itt, mint Blaha Lujza vagy Déryné, de itt próbálta Haydn A teremtés című remekművét, 1800. május 7-én pedig Beethoven koncertjét hallgathatta meg a korabeli közönség. A gazdag művészeti múlt hagyományát idén is folytatja a 2021-ben indult hangverseny-sorozat a Karmelita épületegyüttes Beethoven-termében.

Programajánló

Szeptember 24-én Szabó Balázs orgonaművész Nyitóhangverseny című előadása a visegrádi együttműködést is szimbolizálja: cseh, lengyel, szlovák és magyar zeneszerzők műveit egyesíti. A Karmelita tavaly átadott lenyűgöző hangzású orgonáján szólal meg a hangszer lehetőségeit teljes gazdagságában bemutató repertoár.

Október 1-jén, a zene világnapján különleges Dohnányi-műsorral érkeznek a Karmelitába az idén 170 éves Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának muzsikusai.

Október 22-én a fiatal zongoraművész-generáció egyik legkiválóbb képviselője, a Junior Prima-díjas Magyar Valentin ad Liszt Ferenc műveiből összeállított szólóestet a zeneszerző születésnapján.

November 11-én, a Haydneum Őszi Fesztivállal közös szervezésű koncerten Haydn Aki hűtlen, pórul jár című vígoperája csendül fel az Orfeo Zenekar előadásában. A művet éppen 250 évvel ezelőtt mutattak be Eszterházán.

Az adventi időszakot december 16-án a Szent István Filharmonikusok koncertje zárja két magával ragadóan szép vallásos zeneművel, Joseph Haydn Szent Miklós-miséjével és Vivaldi Gloriájával.

KARMELITA KONCERTEK 2023
2023. szeptember 24. – december 16
., Budapest (Budavári Palotanegyed)
https://karmelitakoncertek.hu

Nyitókép: Karmelita Koncertek koncertfelvétel, képforrás: Várkapitányság

Oszd meg másokkal is az eseményt!