Pécs, Zsolnay-kút
EGYÉB

ŐSZINDÍTÓ FESZTIVÁLOK PÉCSEN

Bár már szeptember van, Pécsen a fesztiválszezonnak nincs vége. Egész hónapban egymást követik a zenei, irodalmi és családi események, ezért nemcsak Pécs nevezetességei csalogatnak a városba, hanem az a rengeteg program is, amelyek még élvezetesebbé tehetik az itt-tartózkodásodat. Mi most 6 szeptemberi fesztivált ajánlunk a városban zajló koncertek, bemutatók és kiállítások mellé.

1. ZENESZÜRET
2023. szeptember 4–10., Pécs (Belváros)

A Filharmónia Magyarország szervezésében 7 napon keresztül Pécs belvárosában, az utcákon és a tereken csendültek fel a zenei dallamok. Szeptember 4. és 10. között a hangversenyek mellett váratlan, különleges helyszíneken megszólaló térzenék,valamint családi és gyermekprogramok színesítik Pécs programjait.
További információ: https://filharmonia.hu/fesztivalok/zeneszuret-fesztival

2. PécsLIT Fesztivál
2023. szeptember 11–16., Pécs (Tudásközpont, Művészetek és Irodalom Háza, Csorba Győző Könyvtár fiókkönyvtárai)

6 nap irodalom közel 50 programmal! Ha az irodalom és az olvasás szerelmese vagy, akkor érdemes ellátogatnod Pécsre, ahol a fesztivál keretében több újkötetes szerző is érkezik a városba: itt lesz többek között Nádas Péter, Tompa Andrea, Krusovszky Dénes, Grecsó Krisztián, Oravecz Imre, Závada Péter, Kiss Georgina és Milbacher Róbert is. A könyvbemutatók mellett beszélgetések, felolvasások, irodalmi gyermekprogramok, koncertek és retro könyvvásár is lesz.
További információ: https://pecslit.hu, https://www.facebook.com/pecslitfesztival

3. SÖRPIKNIK
2023. szeptember 9., Pécs (Idrisz Baba Türbéje)

Tárlatvezetés, kóstolók, piknik – egy nap, ezernyi élmény!Ittak-e alkoholt az oszmánok? Mi köze Idrisz babának a sörfőzéshez? Mi az az ital, mely oly gyorsan elterjedt a török törzsek, majd később az egész Oszmán Birodalom területén? Ismerd meg azt a kezdetleges, ősi sört, melyet a janicsárok mellett a kunok is szívesen fogyasztottak! Kóstold meg a Pécsi Sörfőzde söreit, radlereit és a janicsárok ihlette sörkoktélokat! A Türbében családi piknik, pizzasátor, dervismesék, a Pécsi Sörfőzdében gyárlátogatás sörkóstolóval vár.
További információ: https://pecs.hu/esemenyek/sorpiknik

4. PÉCSI NEMZETKÖZI TÁNCTALÁLKOZÓ
2023. szeptember 15–18., Pécs (Pécsi Nemzeti Színház Kamarszínház)

A Pécsi Balett előadásában színre kerülő Faust, az elkárhozott című táncdrámán kívül elsősorban a gyerekekkel és a családoddal együtt vár az öt társulat fellépésével zajló 17. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó. A pécsi Balett mellett itt lesz még a Bozsik Yvette Társulat a gyerekeknek szóló Csizmás kandúr táncjátékkal, az Inversedance–Fodor Zoltán Társulat a Vukkal, a Duna Táncműhely Palya Bea Álom-álom, kitalálom című meséjének táncszínházi adaptációjával és a Győri Balett a Max és Móric interaktív táncos előadásával. Az előadásokat szakmai programok is kísérik.
További információ: https://www.tanctalalkozo.hu

5. ZSOLNAY NEGYED ÉJSZAKÁJA
2023. szeptember 16., Pécs (Zsolnay Negyed)

Egyéjszakás kultúrkaland szeptember 16-án 16–24 óra között a Zsolnay Kulturális Negyedben! Az eseményre megváltott jegy 8 helyszínre érvényes, vagyis a következő létesítmények látogathatók: A Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény ● Zsolnay Család- és Gyártörténeti Kiállítás ● Rózsaszín Zsolnay-kiállítás ● Zsolnay Látványmanufaktúra ● Labor – Interaktív Varázstér, ● Zsolnay Mauzóleum ● Bóbita Bábmúzeum (21 óráig) ● m21 Galéria
A rendhagyó tárlatvezetések mellett előadások, tudományos bemutatók, éjszakai séták, koncertek, a gyerekeknek interaktív programok és foglalkozások, kalandjátékok, Csillagterasz-játszótér, varászlás és bűvészshow, mozi… és még számtalan izgalmas esemény vár az éjszaka folyamán.
További információ: https://www.zsolnaynegyed.hu/programok/zsolnay-negyed-ejszakaja-2023, https://www.zsolnaynegyed.hu/programok/zsolnay-negyed-ejszakaja

Pécs Zsolnay Negyed
képforrás: pecs.hu / Galéria, fotó: Kiss ‘Gadget’ Zoltán
6. EURÓPAI BORDALFESZTIVÁL
2023. szeptember 23–24., Pécs (Kodály Központ, Széchenyi tér)

Az Európai Bordalfesztivál (szeptember 22–24.) Pécs és Villány kiemelkedő eseménye, melynek pécsi programjait két helyszínen is élvezheted. 23-án a Kodály Központban lesz a Villányi Prémium Bormustra, valamint a Gálakoncert többek között a Bordalnok Énekverseny kategória győzteseivel, Miklósa Erikával, Horváth Istvánnal, a Vivat Bacchus együttessel és még sok kiváló művésszel.
24-én a Széchenyi téren tartják a Bor és Dal Ünnepét szüreti felvonulással, borkóstolókkal és sok-sok néptánccal.
További információ: https://winesongfestival.hu/kovetkezofesztival

Nyitókép képforrás: pecs.hu / Galéria, fotó: Kiss ‘Gadget’ Zoltán

Oszd meg másokkal is az eseményt!