lovastúra
EGYÉB,  MOZDULJ KI!,  Szabadidő

FEDEZD FEL HAZÁNKAT LÓHÁTON!

EUROHORSE Lovas Barangoló – egyedülálló lovasturisztikai útvonalhálózat épül hazánkban

Vajon milyen érzés lehet hazánk csodás tájait lóhátról vagy akár fogatról felfedezni, megismerni? Milyen élményt nyújthat egy olyan túra, ahol a ló és az ember együtt élik át a lovaskalandokat? A táj szépsége, a friss levegő és a ló társasága semmihez sem hasonlítható élményt nyújt, a lóhátról pedig egészen más szemszögből csodálkozhatsz rá a világunkra.


Minden adott ahhoz, hogy a lovasturizmus virágzó ágazattá váljon hazánkban. Megvannak a hagyományaink, hiszen lovas nemzet vagyunk, a ló a magyarság nemzeti jelképe. Emellett hazánk (Kárpát-medence) földrajzilag a legkiválóbb lovagolgató terület világ viszonylatban is, és a jogi szabályozási környezet is lehetővé teszi a zavartalan lovaglást, vagyis hazánk legszebb tájain még szabadon lehet lovagolni. 
Ezeknek köszönhetően hazánk természeti és kulturális adottságai tökéletesek egy világszinten is elismert és egyedülálló lovastúrahálózat létrehozásához, amely a 2012-ben útjára indított Kincsem Nemzeti Lovas Program keretében valósulhat meg. Létrejött a EuroHorse program, amely a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Egyesület fejlesztése, s amelynek megvalósítása is az egyesület irányításával történik.  

képforrás: Eurohorse – Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Egyesület

EuroHorse Lovas Barangoló

Az EuroHorse Lovas Barangoló létrehozásával egy egységes, fenntartható, minőségbiztosított, több szolgáltatót és turisztikai attrakciót bekapcsoló, fenntartható, aktív lovasturisztikai hálózati rendszer jön létre hazánkban, amely a világ leghosszabb összefüggő lovastúra-útvonala, s ilyen formában ez a magyar modell egyedülálló a világban.

Az EuroHorse névre keresztelt útvonalak közül az első – amely hazánk északi részén halad keresztül –, 2022-től már bárki számára bejárható, idén pedig a Közép-Magyarország lovasútvonala, a „budapesti lovas körgyűrű” is csatlakozott a hálózathoz, s így több mint 2300 km-t barangolhatsz be lóháton.
Tudtad?
… hogy a Budapest környéki, valamint az északi régiók össze is kapcsolódnak? Így ha gyakorlott lovas vagy, a GPS-koordináták segítségével Budapest határától akár az ország keleti határáig is eljuthatsz lóháton.

● Lóháton az északi tájakon

Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön már több mint 1800 km hosszú útvonalon lovagolhatsz, amelyet a kb. 30 km-ként elhelyezkedő 41 szolgáltatópont tesz egyedülállóvá.
A két északi régióban a következő útvonalak közül választhatsz: Nógrádi dombság ● Észak-Magyarország kincsei ● Borok útja ● Felső-Tiszai barangolások ● Észak-alföldi legendák

Tudtad?
… hogy a térség túrái közül kettő 2002-ben és 2005-ben lovas újságírók véleménye alapján bekerült a világ 10 legjobb lovastúrája közé? Ezek: Attila nyomában és a Hortobágy-túra.
hogyez a terület ad otthont hat őshonos lófajtának? Utad során felfedezheted a legnagyobb hazai – kisbéri, lipicai, nóniusz, magyar hidegvérű, furioso és hucul – méneseket.

Az északi régióról készült ismeretterjesztő kisfilmet (Eurohorse – Lovas Barangoló Észak-Magyarország és az Észak-Alföld tájain címmel) itt megnézheted:

● Lóháton a főváros körül

Mostanra elkészült a Pest vármegyében áthaladó, 513 km hosszú „budapesti lovas körgyűrű” is. Itt 17 lovasturisztikai megállópontot találsz, amelyek alkalmasak a túrázók és lovaik fogadására, kiszolgálására. Mindegyikét jellemzi a megkövetelt minőség, mellette azonban mindegyik egyedi, s különböző élményt nyújt.
A Budapest körüli útvonal érinti a látványos Dunakanyart, a gödöllői dombvidéket, a Budai-hegyeket, valamint átszővi az egész Szentendrei-szigetet. A megállópontokat a következő helyen találod: Dunaharaszti, Sóskút, Páty, Piliscsaba, Szentendre, Kisoroszi, Tahi, Surány, Dunakeszi, Szob, Szokolya, Verőce, Domony, Ecser, Üllő, Táborfalva, Gödöllő-Babatpuszta.

Komplex élménycsomag vár

A kiválasztott útvonalat nemcsak túravezetővel és képzett túralovakon járhatod be, hanem egyéni szervezésben, saját lovakkal is biztonságosan felfedezheted, hiszen az útvonalak teljes hossza digitális lovastúratérkép formájában, GPS-koordináták segítségével elérhető.
Az útvonalak kialakításában fontos szempont volt az, hogy érintse a térség jelentősebb kulturális és természeti értékeit, attrakcióit. A megállópontokon fedett lóbeállókat alakítottak ki, így a ló és lovasa egy helyen tudnak megszállni. A programban résztvevő lovardák megfelelnek az alapvető lovasszolgáltatói feltételnek, illetve közülük egyre több rendelkezik patkós minősítéssel is, valamint egyre több ló is rendelkezik minősítéssel – mindez ez növeli a lovasturizmus színvonalát és biztonságát.


A legtöbb helyszínen a szállás és az étkezés megtalálható, de bekapcsolódhatsz például szervezett túravezetésbe, tereplovaglásra felkészítő tanfolyamba, fogatozásba, s részt vehetsz méneslátogatáson is. Vannak, akik gyerektáborokat szerveznek, többen bemutatják gazdaságukat, állataikat, vagy saját termékeikből tartanak kóstolót, s akár lovasbemutatót is láthatsz. A folyamatosan bővülő szolgáltatásoknak köszönhetően egy komplex élménycsomagból választhatod ki a kedvedre valót időtöltést.

Amennyiben szeretnél lóhátra pattani, s bebarangolni valamelyik útvonalat, választásodat turisztikai portál és útvonalkezelő alkalmazás, valamint több kiadvány is segíti. Az élménydús lovaglás garantált!

Miért jó a lovaglás?

A lovaglás a ló és az ember harmóniájának az eredménye, amely sok mindenre megtanít. Ha még nem próbáltad ki ezt a sportot, itt az ideje elkezdeni! Csak néhány érv a lovaglás mellett: a tested összes izmát megmozgatja, erősíti és formálja azokat ∙ folyamatos koncentrációt igényel ∙ ápolja a lelkedet, karbantartja a mentális egészségedet ∙ megtanít az állat szeretetére, tiszteletére ∙ a ló a legjobb és leghűségesebb barátod lehet.

További információ: https://eurohorse.hu, https://www.facebook.com/mltksz

Nyitókép képforrás: Eurohorse – Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Egyesület

Oszd meg másokkal is az eseményt!