hóemberek
EGYÉB,  GYEREKEKNEK

TÉLI ÉLMÉNYPROGRAMOK GYEREKEKKEL

Családi programok a téli szünetben Budapesten

Talán nincsenek is annál boldogabb pillanatok, amikor a család apraja-nagyja együtt van, közös programokat szerveztek, legyen az egy kirándulás, filmnézés, élményprogram vagy társasjáték. A téli szünet kiváló lehetőség arra, hogy mindez megvalósuljon. Ehhez nyújtunk segítséget a családoknak szóló, budapesti programajánlónkkal.

Programajánló

● VARÁZSLIGET
Egy hely, ahol a mese Rólad szól…

A karácsonyi díszbe öltözött mesevilágban mindennap játékos alkotásra hív a varázsgömb, pörög a bűvös körhinta, indul varázslatos vasutacska, az óriás varázskerékről pedig megtekinthető a Vajdahunyad vára felülnézetből, és fantasztikus kilátás nyílik a Városligeti Műjégpálya és a fényben fürdő parkra is. A programkavalkád mellett finom falatokban sem lesz hiány: meleg kakaó, kürtőskalács, illatozó sült gesztenye és számos karácsonyi finomság vár a VarázsLigetben, ahol minden varázslatos.
Nyitva: 2024. január 1-ig
Helyszín: Városliget, Vajdahunyadvár mellett (XIV. kerület)
Megjegyzés: ingyenesen látogatható
További információ: https://varazs-liget.hu

● SZABAD-E BEJÖNNI IDE BETLEHEMMEL? – a Kaláka ünnepi koncertje
1987-ben jelent meg a Kaláka karácsonyi lemeze, amelynek alapját a betlehemes játék adja. Az együttes azóta adventkor házról házra, templomról templomra, iskoláról iskolára, színházról színházra jár és elhozzák a régi karácsonyok hangulatát. Műsorukban magyar és más nemzetiségű karácsonyi népdalok, régi egyházi énekek, karácsonyi versekre írott Kaláka-dalok is elhangoznak.
Időpont: 2023. december 23., 10.30 óra
Helyszín: Budai vár, Szentháromság tér (I. kerület)
Megjegyzés: ingyenes koncert
További információ: https://kalaka.hu/event/szabad-e-bejonni-ide-betlehemmel-41

● CSILLAGSZÓRÓ ÉS JÉGSZÖKŐKÚT A CSODÁK PALOTÁJÁBAN
A téli szünetben varázslatos programokkal és előadásokkal várnak a Csopában, ahol minden megtörténhet. Látványos kísérletek közepette megmutatják nektek az ünnepek varázslatos világát: például hogyan készül a jégszökőkút, hogy hogyan színezik a tűzijátékot, hogyan lehet óriási buborékokat készíteni és mitől világíthat egy buborék, s láthatsz buborék- és egy scienceshow-t is. Végigmehettek a tükörlabirintuson, ülhettek Holdjáróban, a Richter Gedeon laborban kísérleteket végezhettek, járhattok fellegekben, de akár légkosarazhattok is. Az óvodás korú gyerekekkel kis baglyocskákkal jelzett, Csipet Csopa fantázianevű útvonalat érdemes bejárni, ami kifejezetten számukra lesz élvezetes.
Nyitva: mindennap, kivéve december 24-én, 25-én és 26-án. A téli szünet többi napján (január 1-jén is) nyitva.
Megjegyzés: A varázslatos extra előadásokat 2024. január 8-ig élvezhetitek.
Helyszín: Csodák Palotája (III. kerület)
További információ: https://www.csopa.hu/hirek/programajanlo-a-teli-szunetre-csillagszoro-es-jegszokokut-a-csodak-palotajaban/

● HÓKIRÁLYNŐ – zenés mesejáték
Az eredeti Andersen-meséhez hű színpadi adaptáció egy igazi téli mesebirodalomba repít vissza: a főszereplő Gerdával együtt fedezhetik fel a gyerekek a ragyogó jégpalota titkait. Egy elbűvölő történet kerekedik ki a hóval fedett világban, ahol a barátság és a szeretet ereje mindent legyőz.
A lenyűgöző műsort Győri Péter rendezte, valamint zenéjét is ő szerezte, míg a Hókirálynő szerepében Vanya Tímeát láthatod.
Helyszín: Turay Ida Színház (VIII. kerület)
Időpont: 2023. december 26., 11 és 15 óra
További információ: https://turayidaszinhaz.hu/portfolio/hokiralyno/

● EZEREGY ÉJSZAKA – worldmusical
Idén nyáron hatalmas siker övezte a Szegedi Szabadtéri Játékok keretében bemutatott Ezeregy éjszaka worldmusicalt, amelyet budapesti közönség a Magyar Színházban láthatott először Juronics Tamás rendezésében. A több mint 2 órás zenés-táncos előadás különleges karakterei – a nagydumás Dzsinn, a gyönyörű Seherezádé és a körmönfont Dzsáfár –, humoros jelenetei, váratlan fordulatai, keleties varázsvilága, valamint lehengerlő díszlete emlékezetes estét ígér.
A musical szövegét és zenéjét Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István írta.
Helyszín: Pesti Magyar Színház (VII. kerület)
Időpont: 2023. december 28., 29., 30.,majd 2024. januártól további előadások
További információ: https://pestimagyarszinhaz.hu/ezeregy-ejszaka

● GYERMEKVASÚTON utazik a család
Ha a Budai-hegyekben kirándulsz a családdal érdemes az egy kisvonatozással egybekötni. A téli szünetben mindennap élvezheted az utazást a világ leghosszabb olyan vasútvonalán, ahol a forgalmi és kereskedelmi szolgálatot gyermekek látják el.
A karácsonyi díszbe öltözött kocsik december elejétől a téli szünet végéig közlekednek, s idén fényvonat is forgalomba áll. A téli szünetben hosszabb, hétvégi üzemidőben, jellemzően óránként indulnak a vonatok, csak december 24-én és január 1-jén indul kevesebb járat. A két ünnep között, december 28-án és 29-én igazi családi programmal is készülnek: a Széchenyihegy állomáson kisvasúti járműbemutatót tartanak, ahol közelebbről is meg lehet nézni a forgalomban ritkábban közlekedő járműveket, fel lehet menni a mozdonyok vezetőfülékéjébe, de az állomás üzemi épületében a 75 éves évfordulóra berendezett időszakos kiállítás is nyitva lesz.

képforrás: gyerekvasút – Facebook

A Gyermekvasút menetrendjét itt találod: https://gyermekvasut.hu/menetrend
Megjegyzés: Gőzmozdonyos nosztalgiavonat indul: december 30.,31., 2024. január 6., 7.
További információ: https://gyermekvasut.hu/tag/teli-szunet/, https://www.facebook.com/gyermekvasut

● ÚJÉVI KONCERT fiataloknak
Haydn: A teremtés – részletek

Már hagyomány a Müpában, hogy az új esztendő első napja a nagy osztrák zeneszerző, Haydn jegyében telik. A teremtés című oratóriumából Fischer Ádám karmester által gondosan válogatott, változatos tematikájú részletek hangoznak fel, amelyek közelebb hozzák a fiatalabb generációhoz a klasszikus zene világát.
Korosztály: 12–16 év
Helyszín: Müpa (IX. kerület)
Időpont: 2024. január 1., 16 óra
További információ:
https://m.mupa.hu/program/csaladi-es-ifjusagi-programok/ujevi-koncert-fiataloknak-2024-01-01_16-00-bbnh

● TÉLI SZÜNETELŐ a Magyar Nemzeti Galériában
Tudtátok, hogy a Magyar Nemzeti Galériában nem mindig kell csendben maradni, és a múzeumban bármilyen kérdésre választ kaphattok? A gyerekeknek szóló kalandos tárlatvezetésen, a Nemzeti Galéria zegzugos tereiben járva „megszólalnak” a képek, ahol nemcsak nézhetitek a képeket és szobrokat, de el is mozgatjátok azokat, színes képzőművészeti csipegetések várnak vagy épp  a galéria gyűjteményét fedezhetitek fel a színek, a fények, a formák és az izgalmas feladatok segítségével!
Programajánló: Újévi csengő-bongó foglalkozással (2024.január 3.) ● Morzsaparti (2024.január 4.) ● Bemozgató izgő-mozgó foglalkozás (2024.január 5.) ● Gasztrotúra – társasjáték ● Színpompás galéria gyerekbőrönd – társasjáték
Helyszín: Budapest, Magyar Nemzeti Galéria (I. kerület)
További információ: https://mng.hu/kiajanlok/teli-szunetelo

● JÉGFOLYOSÓ ÉS TÉLI ÉLMÉNYPARK
A belváros szívében egy igazi téli mesebirodalom épült fel, ahol a hamisítatlan ünnepi hangulatban élvezheted a korcsolyázást. Egy 110 méter hosszú jégfolyosó és több mint 500 négyzetméteres jégpálya épült a Városháza parkban. Korcsolyabérlésre van lehetőség. Ha pedig megéhezel a nagy korcsolyázás után, a Városháza Téli Élményparkjában igazi karácsonyi ízek közül válogathatsz, lángos, kürtőskalács és sült gesztenye is szerepel a menüben. 

jégpálya
képforrás: Budapest 150 – web

Helyszín: Városháza Park, Deák Ferenc tér (V. kerület)
Nyitva: 2024. január 7-ig, hétfő–szerda 8–20 óráig, csütörtök–vasárnap 8–21 óráig.
További információ: https://150.budapest.hu/esemeny/varoshaza-teli-elmenypark-jegfolyoso-es-gasztro

● LUMINA CHRISTMAS – a fények birodalma
A Palatinus mellett a Római Strandfürdő területén is csodás fényekkel vár a Lumina Park. A Lumina Christmas a karácsony fényeit hozza el ajándékgyárral és a benne dolgozó manókkal, jégvilággal, északi fényekkel, rénszarvasösvénnyel. A multimédiás séta a millió karácsonyi fényben az igazi családi karácsonyt idézi fel és a téli estéket teszi még csodásabbá.
Nyitva: 2024. január 15-ig, mindennap – kivéve december 24-én! –, 16.30–21 óráig.
Helyszín: Római Strandfürdő (III. kerület)
További információ: https://luminapark.hu/budapest-christmas

● SÁRKÁNY ÉVE LAMPIONFESZTIVÁL
A fesztivál egy igazi fényvarázs, amely a fények és az árnyékok segítségével, a kínai lampionművészet csodálatos alkotásaival egy színes és varázslatos világba vezet.A Biodóm kertjében és épületében több száz lampion fényét követve léphetsz be a sárkány évének színes, az állatok szépségét megmutató, látványos világába.
2024 a kínai naptár szerint a sárkány éve lesz, így a fesztivál központi eleme szorosan kapcsolódik a kínai újévhez.
Nyitva: 2024. február 24-ig mindennap, kivéve december 24-én és 31-én. Az esemény 17 és 21 óra között látogatható.
Helyszín: Biodóm, amely a Budapesti Állatkert mellett található (XIV. kerület)
További információ: https://zoobudapest.com/lampion-fesztival

● DIÓTÖRŐ A JÉGEN – jégrevü
A diótörő világhírű mesebalett ezúttal egy varázslatos jégszínházi produkció keretein belül elevenedik meg. A 2 x 45 perces előadás a klasszikus Csajkovszkij-művet veszi alapul és adaptálja világszínvonalon a jégrevü világába. Közreműködik: Péter Szabó Szilvia énekes
Helyszín: Vasas Jégcentrum (IV. kerület)
Időpont: 2023. december 28., 29. és 30., kilenc elődás
További információ: https://diotoroajegen.hu

● GARDEN OF LIGHTS
Alice Csodaországban – multimédiás kiállítás

A közel 250 éves múltra visszatekintő botanikus kertben ragyogó fények segítségével éled újra az Alice Csodaországban mesevilága. Ismerd meg a Cheshire Cat-et, beszélgess a Hernyóval vagy segíts a Szívek Királynőjének visszanyerni a képzeletét. A varázslatos helyre 52 méter hosszú fényalagúton át léphetsz be, ahol csodásan kivilágított fák, 100 installációs elem és 20 fotópont gondoskodik az élményről.


Nyitva: 2024. március 3-ig mindennap, kivéve december 24-én és 31-én.
Megjegyzés: a téli szünetben nyitva hétfő–csütörtök 16–20 óráig, szombat–vasárnap 16–21 óráig.
Helyszín: ELTE Fűvészkert (VIII. kerület)
További információ: https://gardenoflights.com/en/budapest, https://www.facebook.com/GardenOfLightsBudapest

Nyitókép képforrás: pixabay.com

 

 

 

Oszd meg másokkal is az eseményt!